Ochiul este probabil cea mai importantă punte care ne leagă de lumea exterioară şi care ne permite să ne implicăm în tot ce este în jurul nostru. Este un organ extrem de sensibil şi orice tulburare, chiar şi cea mai mică, este pasibilă să producă disconfort şi experienţe neplăcute. O boală legată de ochi este ulciorul (cunoscut şi sub denumirea de orjelet). Ulciorul este o umflătură roşie, dureroasă, lângă marginea pleoapei, care poate arăta ca o pată şi să aibă o acumulare de puroi în interiorul ei.
Ulciorul este o infecţie care apare în glandele sebacee ale pleoapei sau ale foliculilor de păr. Infecţia este provocată de o bacterie denumită stafilococ. Ulciorul poate apărea fie pe pleoapa superioară, fie pe cea inferioară. În majoritatea cazurilor, ulciorul se formează pe partea exterioară a pleoapei, dar uneori poate apărea şi pe interiorul ei. Ulciorul format pe partea interioară a pleoapei este mult mai dificil de tratat.
„Sensibilitatea este însoţită de lacrimi şi senzaţia de a avea în ochi un obiect străin care nu poate fi îndepărtat”Ulciorul începe cel mai probabil cu o sensibilitate ieşită din comun la lumină. Sensibilitatea este însoţită de lacrimi şi senzaţia de a avea în ochi un obiect străin care nu poate fi îndepărtat. Pleoapa afectată se umflă, devine roşie şi începe să doară destul de repede. De obicei, ulciorul continuă să crească timp de câteva zile, timp în care foliculul infectat sau glanda se umple cu puroi. Deseori ulciorul va începe să se vindece şi să se micşoreze singur în 3-7 zile. Umflătura roşie nu trebuie apăsată deoarece poate duce la răspândirea infecţiei şi la reapariţia ulciorului. Simptomele ulciorului pot apărea şi ca simptome ale altor boli, aşa că este foarte recomandat să se consulte un medic pentru a verifica diagnosticul corect.
Ulciorul este diagnosticat de obicei pe baza unor întrebări şi a unui consult fizic al pacientului, iar testele ulterioare nu sunt necesare, în general. În mod normal, tratamentul ulciorului este foarte simplu, acesta vindecându-se deseori singur. Totuşi este posibil să trataţi ulciorul acasă pentru a ameliora simptomele. Aplicarea unei comprese calde, uscate, pe pleoapa afectată, timp de 5-10 minute, de câteva ori pe zi va ajuta la ameliorarea simptomelor. Dacă ulciorul nu dispare singur, doctorul dumneavoastră vă poate prescrie tratament medicamentos. Ulciorul poate fi tratat cu antibiotice, care trebuie picurate în ochi.
Cremele antibiotice pot fi folosite şi ele şi aplicate pe zona afectată. Dacă infecţia pleoapei persistă sau se răspândeşte peste marginile pleoapei, pot fi prescrise antibiotice orale, care trebuie luate la recomandarea doctorului. Dacă tratarea ulciorului prin metodele descrise anterior eşuează şi s-a acumulat mult puroi, doctorul dumneavoastră poate recomanda operaţia chirurgicală pentru a-l îndepărta. Aceasta va reduce presiunea şi durerea şi va accelera vindecarea.
Ulciorul nu prezintă riscuri grave pentru sănătate şi nu afectează vederea. Cu toate acestea, un ulcior extins şi netratat poate duce la celulită (aceasta este o formă mai generalizată şi mai severă de infecţie a pielii). Este necesar să consultaţi un medic dacă după 10 zile de tratament al ulciorului la domiciliu nu există încă semne vizibile de vindecare, în special dacă zona afectată rămâne roşie, dureroasă şi continuă să se umfle sau dacă persoana afectată are temperatura ridicată sau frisoane. De asemenea, este bine să consultaţi un medic în cazul unor probleme de vedere importante sau dacă ulciorul continuă să reapară. Deseori, un ulcior care reapare sau infecţii ale ochiului pot reprezenta un semn de diabet.
Cea mai bună metodă de prevenire a ulciorului sunt măsurile corecte de igienă. Este foarte important să vă spălaţi bine mâinile şi să evitaţi să vă atingeţi ochii. Aceasta va reduce riscul unei infecţii a ochiului sau a pleoapei. Este important şi să fiţi atent la cosmeticele folosite. O cantitate mare de bacterii se poate acumula în cosmeticele vechi şi în pensule; şi acestea pot provoca ulcior. Dacă purtaţi lentile de contact este foarte importantă şi curăţenia lentilelor. Trebuie să vă asiguraţi că aveţi mâinile curate când vă puneţi sau când vă scoateţi lentilele şi că acestea sunt întotdeauna dezinfectate corespunzător. Un efort conştient de a păstra ochii curaţi este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de apariţie a ulciorului.