
Anemia, este o tulburare obișnuită care apare atunci când o deficiență a celulelor roșii din sânge împiedică eliberarea de oxigen în corp.
Hemoglobina este o proteină bogată in fier care transportă oxigenul din plamani către restul corpului.
Anemia poate varia de la ușoară la severă. Majoritatea persoanelor cu anemie sunt asimptomatice, iar starea este detectată la screening-ul de evaluare de laborator.
Anemia este clasificată ca microcitară, normocitară sau macrocitară, pe baza volumului corpuscular mediu. Acesta poate fi acută sau cronică. (PM)
Atunci când nu ai suficiente celule rosii de sânge, este posibil să suferi de anemie. Simptomele sânt: dificultăti de respiratie, oboseală extremă, paloare, durere toracică, stare de confuzie, dureri de cap si infectii frecvente.
Pentru a scapă de anemie, poti include în dieta zilnică aceste alimente care îsi ameliorează considerabil starea sănătăţii:
Spanacul: această populară legumă cu frunze verzi ajută la prevenirea anemiei. Este o mare sursă de calciu, vitaminele A, B9, E si C, fier, fibre si beta-caroten, care ajută la îmbunătătirea stării de sănătate generală a organismului.
Rosiile contin vitamina C si licopen: Vitamina C ajută la absorbtia mai usoară a fierului în organism. Ele sunt, de asemenea, bogate în beta-caroten si vitamina E.
Ouăle: Alimentele cu o multime de antioxidanti, precum si alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle, ne ajută să beneficiem de vitaminele necesare. Ouăle contin substante nutritive dietetice cu foarte putine calorii. Un ou mare contine aproximativ 1 mg de fier.
Consumul regulat de ouă ajută la construirea articulatiilor puternice si a oaselor.
Pâine intergală din cereale: o felie de pâine de cereale se spune că ar contine aproximativ 6% din fierul necesar zilnic organismului. Este o bună sursă de fier non-hem si ajută la combaterea deficitului de fier din corp.
Fasolea: Toate soiurile de fasole sunt surse importante de fier, dar trebuie să le prepari în mod corespunzător pentru a obtine beneficii. Fasolea contine acid fitic care blochează absorbtia fierului.
Cel mai bun mod de a reduce continutul de acid fitic este să se înmoaie fasolea peste noapte în apă caldă înainte de a o găti. Când vine vorba de fierul pe care îl luăm din fasole, soia se află în fruntea listei.
Doar o cească de soia fiartă îsi oferă jumătate din necesarul zilnic recomandat. În plus, soia este un aliment cu un continut scăzut de grăsime si are multe proteine care ajută la diminuarea anemiei.
Nucile sunt o sursă bună de fier si ajută la stimularea nivelului de fier din organism.
Mierea este un alt aliment ca sursă bogată de fier. Contine aproximativ 0,42 mg de fier în 100 de grame de miere. Mierea contine si cupru si magneziu, care ajută la cresterea hemoglobinei.