Septicemia este o inflamaţie sistemică provocată de o infecţie severă. Chiar şi persoanele sănătoase anterior, care contractează septicemie, pot muri în câteva ore. Această boală este diagnosticată la peste 20 de milioane de pacienţi anual, cu o treime din cazuri fiind fatale. Septicemia poate fi vindecată dacă se oferă asistenţă medicală prompt. Din nefericire, simptomele bolii sunt foarte comune şi fac septicemia greu de diagnosticat chiar şi pentru medici cu experienţă.
„Septicemia este o formă severă de infecţie provocată de microorganisme şi toxinele lor, care apare în mod obişnuit ca o reacţie de răspuns inflamatoare sistemică”
Ce este septicemia?
Septicemia este o formă severă de infecţie provocată de microorganisme şi toxinele lor, care apare în mod obişnuit ca o reacţie de răspuns inflamatoare sistemică. Septicemia este provocată, de obicei, de streptococi, stafilococi şi unele bacterii ce apar negative la coloraţia Gram, atunci când acestea intră în fluxul sanguin, îşi scot la iveală toxinele şi declanşează răspunsul inflamator al organismului.
Cauzele septicemiei
Factorii de risc pentru septicemie includ un sistem imunitar slab, imunosupresia provocată de medicamente, rezistenţa bacteriilor la antibiotice şi numeroase proceduri medicale invazive.
Septicemia apare cel mai frecvent la următoarele categorii:
• copiii şi persoanele în vârstă;
• pacienţii afectaţi de alte boli şi care îşi petrec mult timp în unităţile de terapie intensivă;
• bolnavii cu accidente şi răni; şi
• bolnavii care suferă proceduri medicale invazive, cum ar fi inserţia unui cateter sau a unui tub pentru respirat.
Cum să identificaţi septicemia
Principalele simptome ale septicemiei sunt identificate ca febra, fluctuaţii ale temperaturii corpului (poate ajunge la 38 de grade Celsius şi să scadă apoi sub 36 de grade Celsius), vomitat, greaţă, accelerarea ritmului cardiac şi a respiraţiei, piele palidă, palpitaţii puternice ale inimii (ritmul cardiac poate depăşi 90 de bătăi pe minut), indispoziţie, letargie, pierderea poftei de mâncare, frisoane, dureri de cap, insomnie şi agitaţie. Se mai pot manifesta ameţeală, o limbă uscată, erupţii cutanate, transpiraţii şi hipotensiune.
Diagnosticarea septicemiei
Septicemia este greu de diagnosticat deoarece simptomele sale sunt destul de comune şi asemănătoare celor ale numeroase alte boli. Dacă există bănuiala de septicemie, se fac de obicei teste ale sângelui şi urinei, apoi sunt luate mostre din rană şi din tractusul respirator. Radiografia, tomografia computerizată, ultrasunetele sau scanările cu imagistică prin rezonanţă magnetică pot ajuta, de asemenea, la diagnosticare.
Tratamentul
Septicemia este tratată de obicei în unităţile de terapie intensivă ale spitalelor. Septicemia poate provoca afectarea a multiple organe şi decesul; de aceea, tratamentul trebuie început imediat. Elementele cheie în tratamentul septicemiei sunt următoarele: eliminarea sursei infecţiei, împiedicarea afectării altor organe şi a complicaţiilor şi o dietă sănătoasă, echilibrată, ce conţine surse de proteine. De asemenea, este important consumul de lichide din belşug.
Complicaţiile
După ce septicemia iniţială se curăţă, pacientul este monitorizat pentru a se asigura că tensiune arterială rămâne normală, iar infecţia a fost curăţată în totalitate. Cu toate acestea, există întotdeauna riscul de complicaţii, cum ar fi şocul septic. Această boală ce pune viaţa în pericol apare în urma unei septicemii severe şi poate duce la o scădere puternică a tensiunii arteriale.
Septicemia este o boală a răspunsului inflamator sistemic, ce manifestă simptome care nu pot fi deosebite cu uşurinţă de cele ale altor boli. Prin urmare, sunt cruciale un diagnostic diferenţiat timpuriu al infecţiei şi tratamentul la timp. Septicemia este o infecţie periculoasă şi perfidă şi, prin urmare, trebuie să vă adresaţi medicului imediat ce apar simptomele bolii.