Durerea în gât poate uneori să nu semnalizeze o simplă răceală, ci o boală mult mai importantă – amigdalita acută, denumită şi amigdalită. Este o boală infecţioasă acută, care, dacă nu este tratată, poate duce la complicaţii, cum ar fi febra reumatică, inflamaţia rinichilor sau altă boală critică. Medicii pot prescrie diferite remedii şi antibiotice pentru a trata amigdalita şi uneori recomandă operarea acesteia. Totuşi, merită întotdeauna să încercaţi tratamente naturale, deoarece se dovedesc şi eficiente deseori.
Simptomele amigdalitei
„Dacă amigdalita acută devine cronică, este necesară operaţia de amigdalită pentru a îndepărta total amigdalele.”Simptomele amigdalitei pot fi diferite, în funcţie de tipul ei (catarală, foliculară, lacunară sau difterică). Cu cât boala este mai severă, cu atât apar mai multe simptome şi sunt mai intense. De obicei, bolnavii de amigdalită simt:
• Dureri în gât, arsuri, durere şi dificultate la înghiţit;
• Temperatură ridicată a corpului, slăbiciune a întregului organism;
• Mărirea amigdalelor vizibilă cu ochiul liber, roşeaţă, abcese mici şi albe sau pelicule purulente uriaşe pe amigdale;
• Mărirea nodulilor limfatici de pe gât, de sub bărbie şi, uneori, de la subraţ sau din zona inghinală.
Boala este provocată de anumite bacterii, de obicei – streptococul , căruia i se pare foarte plăcut să se instaleze în amigdalele gâtului cuiva. După o vizită la medic, acesta identifică exact tipul bacteriei şi prescrie medicamente pentru amigdalită – de obicei, anumite antibiotice. Dacă amigdalita acută devine cronică (persoana nu poate fi complet vindecată pentru o perioadă lungă de timp sau se îmbolnăveşte extrem de des), este necesară operaţia de amigdalită pentru a îndepărta total amigdalele din gât.
Tratamentul prin metode naturale
Cei care se bazează cel mai mult pe medicina naturistă sunt de acord în unanimitate că tratamentul amigdalitei se poate efectua şi acasă. Dacă tratamentul nu reuşeşte, trebuie contactaţi medicii, deşi chiar şi aceştia recomandă deseori punerea în aplicare a unor metode ale medicinei populare, atunci când se încearcă să se trateze amigdalita acută. Iată câteva metode de tratare a amigdalitei acasă:
• Laptele cu usturoi poate părea total incompatibil, dar este eficient. Mărunţiţi trei căţei de usturoi şi fierbeţi-i într-un pahar cu lapte. Sorbiţi din băutură pe perioada întregii zile – numai nici măcar să nu vă gândiţi să o consumaţi rece: lichidul trebuie încălzit întotdeauna. În mod surprinzător, această metodă de tratare a amigdalitei poate părea nu doar interesantă, dar chiar gustoasă pentru unele persoane. Laptele cu usturoi vă poate aduce aminte de bucătăria exotică indiană, care se poate lăuda într-adevăr cu diferite sortimente de ceai, preparate uneori cu lapte şi condimente.
• Soluţia cu sare este un tratament popular preparat în casă pentru amigdalită sau orice altă durere de gât. Apa călduţă, bogată în sare, este folosită pentru a face gargară frecvent.
• Florile de tei sunt folosite pentru a prepara atât un fluid pentru clătirea gâtului, cât şi un ceai de băut. De obicei, lichidul mai diluat este folosit pentru a sorbi, iar cu soluţia cu o concentraţie mai ridicată se face gargară. În ambele cazuri, se toarnă apă fiartă pe florile de tei şi/sau muşeţel (uneori – gălbenele) şi se adaugă miere. Soluţia pentru gargară dezinfectează şi tratează amigdalita din exterior. Ceaiul ajută la întărirea sistemului imunitar şi scade temperatura corpului.
• Compresele cu alcool se înfăşoară de obicei în jurul gâtului pentru o noapte. O bucată de tifon înmuiat în alcool sau vodcă încălzite uşor se leagă în jurul gâtului şi se înfăşoară într-o bucată de celofan şi o eşarfă. Dimineaţa, alcoolul va fi evaporat probabil, dar amigdalita şi amigdalele umflate vor fi considerabil mai mici.
• Compresele cu sare sunt folosite şi ele pentru a trata durerile în gât şi amigdalita. Un pahar de sare uscată trebuie încălzită într-o tigaie sau oală, după aceea puneţi-vă eşarfa, care este ulterior împăturită astfel încât sarea să stea la locul ei. Eşarfa încălzită este înfăşurată apoi în jurul gâtului persoanei bolnave. Această compresă calmează instantaneu durerile de amigdalită şi, dacă este păstrată mai mult, reduce umflătura amigdalelor. Compresa ar trebui făcută seara înainte de somn, în mod ideal.
Unii reprezentanţi ai tipurilor de medicină alternativă mai cred că tratamente care răcoresc brusc, cum ar fi o compresă cu gheaţă sau o porţie de îngheţată consumată rapid pot şi ele să vindece amigdalita. Totuşi, această practică eşuează uneori şi aşa-numita „terapie cu gheaţă” înrăutăţeşte doar situaţia prin complicaţii care duc la bronşită şi la alte boli. De aceea, medicina populară ar trebui folosită cu precauţie: cea mai bună alegere este să se discute diferite opţiuni cu medici şi numai după aceea să se aleagă compresele şi clătirile pentru a trata amigdalita.