Infecţia cu rotavirus apare cel mai des în sezonul rece şi se manifestă sub formă de enterită (inflamaţia intestinului subţire). Copiii în vârstă de doi ani sau mai mici sunt cei afectaţi cel mai sever. Prima infecţie este considerată cea mai gravă, cu complicaţii severe, ce pun în pericol viaţa. De aceea este importantă recunoaşterea promptă a semnelor şi simptomelor infecţiei cu rotavirus şi prevenirea ei.
Cum ne infectăm cu rotavirus?
„Gazda permanentă a bolii este corpul omenesc, care poartă virusul fie simptomatic sau asimptomatic.”Infecţia este provocată de rotavirus, care este transmis pe ruta fecală-orală. Gazda permanentă a bolii este corpul omenesc, care poartă virusul fie simptomatic sau asimptomatic. Virusul iese din corpul omenesc prin fecale şi poate rămâne viu în afara gazdei umane până la 10 zile. Mâinile murdare, apa poluată sau hrana permit virusului să intre în gură şi mai târziu să infesteze stomacul şi intestinele. Copiii mici iau, de obicei, rotavirusul de la reuniunile de copii sau de la părinţi şi fraţi mai mari, care suferă de o formă mai blândă a infecţiei. Adulţii poartă deseori infecţia fără să aibă simptome.
Cum recunoaştem infecţia cu rotavirus?
Perioada de incubaţie a rotavirusului este cuprinsă de obicei între una şi trei zile. În general, greaţa şi vomitatul sunt primele semne ale infecţiei. Urmează febră, dureri abdominale şi diaree. Alte semne şi simptome sunt enumerate mai jos:
Infecţia cu rotavirus nu produce neapărat toate simptomele enumerate mai sus.• Diaree care durează între trei şi opt zile; scaun apoase şi cu structură buretoasă; defecaţie de până la 20 de ori pe zi (cu frecvenţă variată)
• Febră care durează de două zile; temperatură crescută la 38 sau până la 40 grade Celsius sau chiar mai ridicată
• Dureri deranjante în întregul abdomen; irascibilitate la copiii care sunt prea mici ca să se plângă
• Greaţă şi vomitat până de opt ori pe zi
• Pierderea poftei de mâncare
• Iritaţii ale pielii mai mici de 5 mm
• Simptome ale deshidratării provocate de greaţă şi vomitat: sete, piele uscată, elasticitate scăzută a pielii, gură uscată, piele palidă sau chiar albăstruie, vineţeală în jurul ochilor, o cantitate foarte mică de urină produsă pe parcursul zilei (copilul urinează rar, în cantităţi mici sau urina nu se formează deloc); ochi adânciţi în orbite, indispoziţie, somnolenţă, adâncitură în moalele capului şi plânset fără lacrimi (Complicaţiile produse de deshidratare pot pune viaţa în pericol, aşa că echilibrul apei şi al mineralelor în organism trebuie menţinut).
• Simptome potenţiale ale deteriorării căilor respiratorii: nas care curge, gât dureros şi alte simptome ale răcelii
Cum putem evita infecţia cu rotavirus?
O igienă corespunzătoare a mâinilor este de departe măsura cea mai eficientă de a preveni infecţia cu rotavirus. Spălaţi cu grijă mâinile copilului şi învăţaţi-l să realizeze acest lucru şi singur. Igiena trebuie ţinută sub observaţie şi la adulţi din cauza posibilităţii de a împrăştia viruşi pe care nu sunt conştienţi că îi poartă. Spălarea corespunzătoare a mâinilor şi evitarea contactului cu orice obiect din casă după ce se schimbă scutecele pot preveni o potenţială transmitere a virusului în jur. Aceste măsuri pot proteja persoana şi alţi membri ai familiei de infecţie. Folosiţi substanţe speciale pentru a steriliza jucăriile şi alte obiecte pe care copiii le ating des. Evitaţi contactul cu orice persoană bolnavă de diaree. Ţineţi copiii departe de alţi copii şi adulţi bolnavi.
Vaccinul poate oferi protecţie de infecţia cu rotavirus. Două tipuri de vaccinuri cu rotaviruşi vii sunt disponibile, care pot fi administrate oral de două sau trei ori. Vaccinul poate fi combinat şi cu alte vaccinuri.
Copilul poate fi vaccinat de la două luni. De obicei, există un interval de o lună între vaccinări. Este important ca vaccinurile să fie complete până când copilul împlineşte şase luni. Vaccinurile sunt de încredere şi au o eficienţă cuprinsă între 85 şi 100 la sută, însă trebuie consultat întotdeauna medicul de familie.