• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Afectiuni / Psoriazis: Simptomele şi tratamentul psoriazisului

Psoriazis: Simptomele şi tratamentul psoriazisului

15 ianuarie 2019 by mburlea

Psoriazisul este considerat o boală cronică a pielii autoimună frecventă. Persoanele afectate de psoriazis manifestă deseori simptome care necesită tratament şi o grijă meticuloasă pentru piele. Deşi non-transmisibilă, psoriazisul modifică aspectul pielii, mâinilor, picioarelor şi feţei. Aceste schimbări provoacă numeroase probleme psihologice, influenţând în mod negativ calitatea vieţii, în special viaţa socială a persoanei.

Instalarea psoriazisului

„Forma cea mai comună de psoriazis este psoriazisul în plăci, care cuprinde 80 la sută din toate cazurile bolii.”Psoriazisul afectează 1,5 – 2 procente din populaţie şi se declanşează de obicei între 20 şi 40 de ani. Erupţiile de psoriazis pot afecta numai bucăţi mici de piele, dar cazurile complicate ale bolii pot implica zone uriaşe de piele. Erupţia poate dispare şi reapare. Pielea cu noduli mici şi roşii semnalizează instalarea psoriazisului, care se extinde eventual şi este acoperit cu o piele albă argintie. Coatele, genunchiul, zona sacrală şi zonele capului acoperite cu păr sunt deseori ariile cele mai afectate.

Simptomele psoriazisului

Simptomele, severitatea şi perioada când apare boala depinde de tipul bolii şi variază de la o persoană la alta. Forma cea mai comună de psoriazis este psoriazisul în plăci, care cuprinde 80 la sută din toate cazurile bolii. Între timp, psoriazisul vulgar se prezintă ca o erupţie tipică. Plăcile ridicate, roşii, de formă ovală, cu margini bine definite sunt acoperite de o piele solzoasă densă. Acest tip de erupţie apare de obicei pe suprafaţa braţelor şi picioarelor.

O formă uşor atipică a bolii este psoriazisul inversat, care afectează de obicei pielea ridată, în special în zona subraţului, dar şi cea inghinală şi aria coapsei. În loc să fie acoperită în mod tipic cu piele argintie, bucăţile de piele afectate rămân roşii şi strălucitoare.

Copiii şi adolescenţii contractează de obicei psoriazis gutat, caracterizat prin pete de forma lacrimilor mici şi roşii. Psoriazisul pustular, o formă rară a bolii, se prezintă cu o erupţia caracterizată prin băşici albe umplute cu puroi, înconjurate de piele înroşită.

Psoriazisul eritrodermic este forma cea mai serioasă a bolii pe baza efectelor sale psihologice şi fizice. Această boală afectează zone mari de piele; pielea afectată se înroşeşte şi începe cadă. Persoanele afectate de psoriazis eritrodermic au tendinţa să evite să fie în public şi să interacţioneze cu ceilalţi, având o viaţă socială extrem de dezechilibrată. Simptomele acestei forme de psoriazis sunt descrise prin temperaturi variabile şi aritmii cardiace.

Bolnavii de psoriazis pe termen lung au un risc de a suferi de psoriazis articular. Boala afectează iniţial numai pielea, dar în cele din urmă implică articulaţiile, care încep să fie umflate şi rigide.
Dacă apare o erupţie de origine incertă şi apar schimbări ale unghiilor, trebuie să mergeţi la dermatolog. Se aşteaptă ca medicul să explice cauza acestor simptome şi să recomande tratamentul potrivit.

Cum se tratează psoriazisul

Deşi complicat şi neplăcut, psoriazisul poate fi controlat cu tratamentul potrivit, care ia în considerare ca factori severitatea şi forma bolii. Inflamaţia poate fi redusă prin întârzierea diviziunii celulelor pielii şi formarea plăcilor. Medicamente locale sunt folosite pentru a înmuia pielea şi îndepărta pielea solzoasă. Abordările principale ale tratamentului psoriazisului includ:

• Medicamente cu efect local. Tratamentul se începe cu aceste medicamente. Unguentele şi gelurile se freacă pe porţiunile de piele afectată. Aceste medicamente înmoaie pielea şi încetinesc şi normalizează rata de diviziune a celulelor, reducând astfel inflamaţia.

• Tratamentul sistemic. Acest tip de tratament este prescris în formele mai severe ale bolii sau când medicamentele menţionate mai sus sunt ineficiente. Bolnavii care urmează terapie sistemică ar trebui să meargă regulat la medic, deoarece medicamentele luate necesită o supraveghere atentă. Motivul îl constituie faptul că medicamentele prescrise reduc eficienţa sistemului imunitar şi pot provoca efecte secundare grave. În urma prescripţiei de medicamente sistemice, medicul vă poate recomanda un tratament la spital.

• Terapia cu lumină, ce foloseşte lumină din gamele UVA şi UVB este o abordare eficientă de tratament pentru psoriazis. Medicii pot recomanda terapia cu lumină când medicamentele locale se dovedesc ineficiente sau o pot prescrie ca un adjuvant pentru alte terapii. Totuşi, terapia cu lumină are şi dezavantaje: fasciculele de raze de lumină dese şi intensive pot arde pielea şi avea efecte cancerigene.

• Terapia cu laser se concentrează numai pe părţile afectate ale pielii şi evită efectul negativ al luminii UV asupra întregului organism. Terapia cu laser poate înlocui în mod eficient terapia cu lumină.

• Bioterapia este tratamentul pentru psoriazis introdus cel mai recent. Un avantaj semnificativ al bioterapiei este că, spre deosebire de tratamentul sistemic, această abordare afectează funcţionarea celulelor imunitare specifice şi nu duce la imunosupresie. În plus, această metodă este în mod semnificativ mai eficientă decât alte metode. Cu toate acestea, acest tratament impune costuri ridicate.

Tratamentul psoriazisului este ales în funcţie de pacient şi puţine metode pot fi folosite simultan. Calitatea vieţii şi simptomele pot fi îmbunătăţite în mod semnificativ dacă pacientul respectă tratamentul recomandat de medic.

Filed Under: Afectiuni

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in