• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Afectiuni / Lyme / Prim ajutor: mușcătura de căpușă

Prim ajutor: mușcătura de căpușă

16 februarie 2020 by mburlea

Căpușele sunt insecte parazitare foarte mici (pot avea de la 2-3 mm în stadiu de nimfă până la 2-3 cm după ce se hrănesc), dar vizibile cu ochiul liber (foto 1). Trăiesc în iarba înaltă din păduri, parcuri sau grădini și sunt active de primăvara până toamna târziu. Dacă credeți că ați fost mușcat de o căpușă, nu vă panicați, dar luați rapid măsuri de îndepărtare a acesteia. Citiți mai jos cum arată o căpușă, ce semne lasă, cum o scoateți corect etc.

Capusele au dimensiuni de 2-3 mm si sunt vizibile cu ochiul liber
FOTO 1- Capusele au dimensiuni de 2-3 mm în stadiu de nimfă până la 2-3 cm după ce se hrănesc si sunt vizibile cu ochiul liber

Semne ale mușcăturii de căpușă

Insecte hematofage, căpușele se hrănesc cu sângele gazdelor (foto 2). În natură, căpușele se alimentează cu sângele animalelor sălbatice sau domestice. În casele oamenilor, cu cel al oamenilor sau al animalelor de companie.

FOTO 2 - căpușele se hrănesc cu sângele gazdelor
FOTO 2 – căpușele se hrănesc cu sângele gazdelor

Cum mușcăturile lor nu provoacă durere, de cele mai multe ori prezența lor nici nu este simțită. Uneori puteți dezvolta diferite simptome imediat, alteori, după mai multe zile sau săptămâni.

În locul înțepăturii, după ce căpușa se satură și cade, sau după ce a fost îndepărtată, poate apărea, din cauza reacțiilor alergice la saliva căpușei, o leziune urticariană cu un centru de necroză (foto 3) și care să creeze senzația acută de mâncărime. Dacă pe piele vă apar leziuni roșiatice, reacții granulomatoase, pustule ulcerate, însoțite de tumefacție locală și dureri sau dacă aveți simptome asemănătoare gripei (febră, cefalee, greață, vomă etc.), este posibil să fi fost mușcați de o căpușă.

FOTO 3 - Muscatura de capusa cu reactie alergica
FOTO 3 – Muscatura de capusa,leziune urticariană cu reactie alergica

Cum recunoașteți o căpușă

Căpușa este o insectă mică și rotundă, cu 4 sau 6 perechi de picioare. Dimensiunile variază, de la cele ale unui bob de mac sau de piper la cele ale unui bob de strugure, în funcție de stadiul de evoluție (larvă, nimfă, adult) și de momentul hrănirii (foto 4). După ce se alimentează, dimeniunea sa crește de 10-15 ori. Corpul este maro-închis (femelele au abdomenul roșu), iar capul are, în general, o culoare mai închisă decât restul corpului, spre negru. Dacă descoperiți o căpușă pe piele, îndepărtați-o cât mai repede posibil, respectând recomandările de mai jos.

FOTO 4 - Dimensiunea capusei variaza în funcție de stadiul de evoluție (larvă, nimfă, adult) și de momentul hrănirii
FOTO 4 – Dimensiunea capusei variaza în funcție de stadiul de evoluție (larvă, nimfă, adult) și de momentul hrănirii

Cum scoateți corect o căpușă

O căpuşă ce a pătruns prin piele poate fi scoasă cu ajutorul unei pensete speciale, care face contact într-un singur punct (foto 5). Cu mare atenție, prindeți între cleștii pensetei gâtul/ceafa căpușei şi, printr-o mişcare de deşurubare, în sens invers acelor de ceasornic, scoateți căpușa. După aceea curățați bine zona mușcăturii și spălați-vă mâinile folosind spirt, alcool iodat sau apă cu săpun.

căpuşă ce a pătruns prin piele poate fi scoasă cu ajutorul unei pensete speciale
căpuşa poate fi extrasa cu ajutorul unei pensete speciale
Cum scot o căpușă?

Dacă v-a mușcat o căpușă și aceasta este încă fixată pe piele, trebuie să o îndepărtați cât mai repede posibil, în condiții de siguranță, adică astfel încât să-i extrageți și capul. Dacă aveți la îndemână o pensetă cu cleștii curbați, ascuțiți și în formă de V, care fac contact într-un singur punct, încercați singuri. Apucați căpușa de gât/ceafă și faceți o mișcare ca aceea de deșurubare, în sens invers acelor de ceasornic. Apoi curățați bine zona cu spirt sau alcool iodat și dezinfectați-vă mâinile.

Dacă nu aveți instrumentele potrivite la îndemână pentru a îndepărta căpușa, mergeți la camera de gardă a celui mai apropiat spital, la serviciul de chirurgie de urgență. Este important să scoateți repede căpușa – pentru a transmite bacteria responsabilă de declanșarea bolii Lyme, căpușele au nevoie de 24-48 de ore în care să se hrănească cu sângele gazdei.

Dacă nu aveți la îndemână o pensetă specială și nu puteți ajunge rapid la un spital, folosiți o pensetă obișnuită sau orice altceva puteți, prinzând căpușa cât mai aproape de locul în care face contact cu pielea și extrăgând-o încet, dar ferm. Important este să scoateți căpușa rapid.

La fel procedați și în cazul în care observați o căpușă în blana cățelului sau pisicii dumneavoastră . În ultima vreme au apărut mai multe instrumente simple și ușor de purtat în geantă pentru scoaterea corectă a căpușelor.

Daca vă temeți să scoateți singuri căpușa, nu aveți la îndemână instrumentele necesare sau la extracție căpușa s-a rupt, mergeți de urgență la camera de gardă a unui spital, la serviciul de chirurgie de urgență, pentru scoaterea corectă a căpușei și dezinfectarea zonei. În felul acesta, evitați sau limitați infectarea ori reinfectarea cu agenții patogeni purtați de căpușă.

La ce să fiți atenți

1. Evitați să striviți corpul căpușei. Dacă o striviți, agenții patogeni precum cei ai boreliozei şi arboviruşii pot fi „injectați” direct în rana înţepăturii.

2. Aveți grijă să nu rupeți căpușa. Ea tinde să se rupă din zona gâtului, caz în care capul și aparatul bucal rămân în piele.

3. Cât timp se află pe piele, nu stropiți căpușa cu ulei, acetonă, benzină, lac de unghii etc. și nu încercați să o forțați să se desprindă de piele prin alte metode „băbești”, cum sunt încălzirea ei la flacăra unui chibrit sau a unei brichete. Distrugând corpul căpușei în timp ce e prinsă de piele, nu faceți altceva decât să împrăștiați agenții patogeni în locul în care s-a produs înțepătura.

Nu intrați în panică!

Majoritatea mușcăturilor de căpușă sunt inofensive și nu duc la apariția unor probleme de sănătate, ci doar la un discomfort local, de scurtă durată. Căpușele odată infectate cu borrelia devin purtătoare și vector de transmitere a bacteriei, deoarece aceste spirochete se pot dezvolta în organismul lor pentru tot restul vieții lor. Mușcătura de căpușă constituie un risc de transmitere al borreliei, risc ce trebuie investigat!

Căpușele care încă nu s-au atașat de organismul gazdei și nu s-au hrănit se pot îndepărta foarte ușor și fără teama unor complicații ulterioare. Dar rețineți: este esențial ca, dacă descoperiți o căpușă, să o înlăturați rapid și corect, pentru a evita riscul de îmbolnăvire.


ATENȚIE!

Boala Lyme este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și se transmite la om prin înțepătură, ciupitură sau mușcătură de căpusă. Simptomele tipice includ febra, dureri de cap, oboseală, și o erupție caracteristică a pielii numită eritem migrans. Dacă este lăsată netratată, infecția se poate răspândi la nivelul articulațiilor, inimă și sistemul nervos. Boala Lyme este diagnosticată pe baza simptomelor fizice (de exemplu, erupții cutanate), și posibilitatea expunerii la căpuse infectate; testele de laborator sunt de ajutor dacă sunt administrate corect și efectuate cu metode validate.

Filed Under: Lyme

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in