Pietrele la rinichi sau calculii renali, în termeni medicali litiază renală, sunt depozite de dimensiuni mici care se formează în urma acumulării de minerale şi saruri acide. Dimensiunile acestora sunt relativ mici iar cazurile în care aceste pietre depăşesc 1 cm se impune operaţia.
Pe parcursul vieţii aproximativ 10% din oameni se confruntă cu această afecţiune. Pietrele la rinichi sunt mai des întâlnite în cazul bărbaţilor însă există destule cazuri şi în rândul femeilor sau a copiilor. De cele mai multe ori, litiaza renală nu are simptome care să prevestească boala şi astfel pacienţii află de aceşti calculi accidental sau intr-o formă în care nu mai pot fi eliminaţi pe cale naturală. Prevenirea calculilor renali este foarte importantă în cayul pacienţilor predispuşi către această afecţiune.
„Calculii renali vor trece neobservaţi până în momentul în care vor începe să se mişte în interiorul rinichilor sau sunt împinşi în uretră”
Simptome tipice ale litiazei renale
Calculii renali vor trece neobservaţi până în momentul în care vor începe să se mişte în interiorul rinichilor sau sunt împinşi în uretră (porţiunea dintre vezica urinară şi rinichi).
Există şi cazuri în care pietrele sunt eliminate fără simptome evidente pentru că au dimensiuni foarte mici. Odată ce diametrul lor creşte eliminarea calculilor va produce simptome evidente:
1. Durerea
Durerile cauzate de pietrele la rinichi au diferite intensităţi şi cele mai profunde sunt resimţite în momentul în care calculi sunt eliminati prin uretră în acelaşi timp cu urina.
Localizarea durerii vizează în principal zona lombară, în ambele părţi, zona de la baza coastelor şi a abdomenului inferior. În general, durerea este resimţită în valuri însoţită de urinări frecvente şi dureroase.
Este posibil că durerea să îşi schimbe localizarea datorită deplasării calculilor renali de-a lungul tractului urinar.
2. Greaţă şi vărsăturile
Vei resimţi aceste două simptome datorită intensităţii durerii provocate de deplasarea calculilor şi îndeosebi dacă aceştia blochează trecerea urinei. Pentru tratarea durerilor intense, a greţurilor şi a vărsăturilor, medicii administrează analgezice, antiemetice şi fluide intravenos.
3. Febră şi frisoane
Sunt frecvente cazurile în care febra şi frisoanele sunt enumerate printre simptomele litiazei renale. În cazul în care sunt resimţite aceste simptome este recomandat consultul medical de urgenţă pentru că pot fi semne ale unei infecţii în organism.
Chiar şi cazurile în care simptomele provocate de calculii renali nu sunt supărătoare dar există febră şi frisoane trebuie să existe un consult medical imediat.
4. Hematuria
În timp ce calculi renali circulă prin tracul urinar este posibil ca aceştia să provoace leziuni sau să irite ţesuturile şi astfel apare hematuria sau sânge în urină. Odată ce este declanşată hematuria, urina va avea aspect rozaliu sau chiar roşiatic, în funcţie de leziunile provocate. Acest caz necesită şi el observaţie medicală imediată.
5. Transformări în aspectul şi mirosul urinei
Chiar dacă urina tulbure sau urât mirositoare este în general semn al infecţiilor urinare putem suspecta şi litiaza renală. Este important ca transformările în aspect sau schimbarea mirosului urinei să nu fie ignorate pentru că pot indica şi infecţii ale vezicii sau boli cu transmitere sexuală.
Medicii specialişti recomanda deplasarea imediată la un cabinet medical de specialitate dacă experimentaţi:
- Dureri care nu vă permit să rămâneţi pe loc sau să găsiţi o poziţie confortabilă
- Dureri însoţite de greţuri şi vărsături
- Dureri însoţite de febră şi frisoane
- Sânge în urină (hematuria)
- Dificultăţi la urinare
Prevenirea pietrelor la rinichi
Având în vedere că pietrele la rinichi nu sunt o plăcere pentru nimeni, fiecare dintre noi ar trebui să prevenim apariţia acestora:
-Secretul sta în lichide. Medicii specialişti recomandă celor predispuşi la litiază renală să consume suficiente lichide pe timpul zilei astfel încât să poată elimina peste 2 litri de urină zilnic. Dacă urina este deschisă la culoare şi limpede nu ar trebui să ne fie teamă că vom fi diagnosticaţi cu pietre la rinichi.
– Eliminaţi oxalaţii din alimentaţie. Dacă nu vrem să suferim de pe urma pietrelor la rinichi ar trebui să consumăm cât mai puţine alimente bogate în oxalaţi precum: sfeclă, cartofii dulci, rubarbă, gulii, spanac, ciocolată sau produse pe bază de soia.
– Dietă fără sare şi proteine animale – dacă sunteţi predispuşi la formarea calculilor renali eliminaţi din dietă sarea şi încercaţi să alegeţi alimente vegetale pentru aportul de proteine (exclus soia)
– Suplimentele care conţin calciu trebuiesc eliminate. Chiar dacă alimentele cu un conţinut mare de calciu (produse lactate, napi etc) nu predispun organismul către litiază renală, suplimentele alimentare măresc foarte mult riscul de formare a pietrelor la rinichi
– Magneziul – aliatul vostru împotriva pietrelor la rinichi. Magneziul are un rol extrem de important în dizolvarea depozitelor de calciu şi minerale din rinichi şi este în topul recomandărilor pentru prevenţia formării calculilor renali. Pentru un aport mare de magneziu consumaţi cu încredere peşte slab, avocado, spanac, nuci, căpşuni, afine sau ceai negru.
-Eliminaţi din alimentaţie produse procesate excesiv. Ketchup-ul, muştarul, alimentele congelate, chipsurile sau alimentele de fast-food nu sunt doar alimente ce pun sănătatea în pericol dar măresc şi şansele de apariţie a pietrelor la rinichi.