• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Afectiuni / Picioare umflate: cauze, prevenire şi tratament

Picioare umflate: cauze, prevenire şi tratament

15 ianuarie 2019 by mburlea

Senzaţia de picioare grele, durerea la mers şi edemul de la nivelul picioarelor, adică umflarea ţesuturilor. Vorbim despre cele trei mari neplăceri întâlnite la nivelul membrelor inferioare. Cum le combateţi?

Mai întâi cu un diagnostic corect, apoi cu ajustări în stilul de viaţă. La modul general, sportul şi apa din belşug vă fac să vă simţiţi ca un fulg. Şi de ce nu să aveţi picioare suple, tonifiate, aşa cum au vedetele care trag din greu pentru asta.

Senzaţia de picioare grele – iată ce trădează prezenţa afecţiunilor venoase. Venele sunt vase care transportă sângele neoxigent dinspre ţesuturi spre inimă. Aşadar în interiorul lor lichidul vital circulă împotriva gravitaţiei!
„Venele sunt vase care transportă sângele neoxigent dinspre ţesuturi spre inimă”
Acest simptom apare mai des la persoane supraponderale, sedentare sau după sarcini care au solicitat întreg sistemul venos. Haideţi să ne imaginăm ce se întâmplă în interiorul venelor care produc disconfort. Acestea prezintă un sistem de valvule – imaginaţi-vă un cuib de rândunică – ce se închide şi care împiedică sângele să stagneze în picioare. Când valvulele nu mai funcţionează bine, apare senzaţia de picioare grele.

Pot apărea şi varice sau, în exteriorul pielii, inesteticele capilare violacee. Senzaţia de picioare grele apare odată cu o mărire vizibilă de volum a gambelor, cu o îngroşare a gleznelor sau a genunchilor, dar poate apărea şi în absenţa acestei staze (stagnări) limfatice. Căldura poate accentua simptomul, ca şi frigul excesiv. În toate aceste cazuri solicitaţi sfatul unui medic de chirurgie vasculară, iar un exerciţiu excelent pentru fiecare seară este să staţi pe o canapea cu picioarele mai sus decât inima.

Dureri la mers egal afectare arterială
Atenţie şi în momentul în care apar dureri la mers, care par că ţin muşchii şi care se reduc dacă staţi puţin. În acest caz, consultaţi tot un specialist în chirurgie vasculară. Simptomul poate arăta prezenţa unor probleme arteriale de la nivelul membrelor inferioare. Arterele sunt vasele care transportă sânge oxigenat de la inimă la ţesuturi. Atenţie! Ateroscleroza se manifestă frecvent le nivelul arterelor femurale.

De ce apare retenţia de apă?
A treia mare neplăcere de la nivelul mebrelor inferioare este retenţia de apă care determină edemul, adică umflarea ţesuturilor. Contrar multor păreri, consumul de lichide ajută la eliminarea de fluide acumulate în organism. Atunci când nu consumaţi suficientă apă, organismul începe să îşi facă rezerve de lichide.

Acestea sunt stocate în spaţiile extracelulare. Pielea îşi pierde elasticitatea şi e posibil să se instaleze edemul. Dacă apelaţi la diuretice în mod curent, pentru a elimina surplusul de apă, opriţi-vă. Răspunsul organismului la această medicaţie este acumularea lichidelor pe care le va elimina împreună cu vitamine şi minerale. Este un stres enorm pentru organism.

Ce înseamnă hidratare?
Singurul lichid care hidratează este apa. Pentru a fi metabolizată, o kilocalorie provenită din alimente are nevoie de 1 ml de apă. Şi pentru că rata medie de consum a unui adult este 2.000 de kilocalorii, s-a ajuns la constatarea că trebuie să bem 2 litri de apă pe zi. Începeţi cu un pahar dimineaţa, la trezire.

Aceasta deoarece lichidele corpului sunt extrem de concentrate, ceea ce conduce inclusiv la deshidratare. În al doilea rând, nu includeţi cafeaua în cantitatea de lichide necesară zilnic. Cafeaua este diuretică, aşadar elimină apa din corp. Efect similar îl are şi alcoolul. Pentru variaţie, pe lângă apă plată, alegeţi zilnic sucuri din fructe naturale care să conţină şi pulpa fructului. Astfel nu vă măriţi exagerat producţia de insulină.

În plus, consumaţi o ciorbă sau o supă dar doar la prânz, nu şi seara. Cele două preparate cresc tensiunea arterială la ore târzii. O altă soluţie de hidratare o reprezintă ceaiul. Iar dintre toate sortimentele, ceaiul verde este cel care reţine apa în organism pe o perioadă lungă. Preferaţi infuzia în locul fierberii excesive a frunzuliţelor, ca să consumaţi simultan şi antioxidanţi.

Iar avem nevoie de sport?
Suntem creaţi să ne mişcăm, aşadar membrele inferioare sunt perfect adaptate să facă mulţi paşi şi repezi şi nu să stea în spatele unui birou! De altfel, principala aşa zisă igienă a picioarelor o reprezintă mişcarea. Este modalitatea prin care sângele arterial şi cel venos circulă corect, prin care ţesuturile funcţionează normal. Aşa că profitaţi de vremea bună pentru a face minimum 10.000 de paşi pe zi.

Filed Under: Afectiuni

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in