Pancreatita acută poate evolua spre complicaţii serioase. Una din principalele cauze ale acestei boli este abuzul de alcool pe termen lung. De aceea, recunoaşterea simptomelor pancreatitei este importantă.
Pancreatita acută
„Dacă simptomele bolii încep să se manifeste, ar trebui să mergeţi imediat la medic”Pancreatita se referă la inflamaţia pancreasului, un organ responsabil pentru digestie şi echilibrul hormonal. În pancreatita acută, celulele pancreatice eliberează într-un mod incontrolabil enzime digestive la nivel local şi în fluxul sanguin. Aceste eliberări rup nu doar organul în sine, ci şi alte organe şi pereţii vaselor de sânge, de asemenea. Pot rezulta hemoragie şi indigestie din cauză că enzimele necesare pentru digestia hranei nu mai sunt disponibile. Pancreasul secretă şi insulină şi glucagon; prin urmare, deteriorările produse acestui organ pot duce la dereglarea nivelurilor de zahăr în sânge.
Care sunt manifestările pancreatitei acute?
Simptomele pancreatitei acute sunt mai degrabă specifice şi, prin urmare, uşor de recunoscut. Pancreatita acută poate duce la diverse complicaţii. Aşadar, dacă simptomele bolii încep să se manifeste, ar trebui să mergeţi imediat la medic.
Un simptom clasic este durerea severă, descrisă deseori ca o „strânsoare de centură” în partea stângă de sus a abdomenului şi care radiază înspre spate. Pot apărea şi greaţă şi vomitatul, în special după consumul unei mese copioase. Alimentele grase şi băuturile carbonatate sunt tolerate cel mai puţin. Fecalele pot fi mai uşoare decât în mod normal din cauza prezenţei unei cantităţi mari de grăsimi nedigerate. Abdomenul devine deseori încordat, iar peristaltismul intestinal (contracţiile constante ale pereţilor intestinali, care împing de obicei hrana digerată către colon) poate slăbi sau chiar dispărea. Semnele obişnuite ale inflamaţiei pot fi prezente: febră, tensiune arterială scăzută şi bătăi rapide ale inimii. O treime din bolnavii de pancreatită acută ajung la icter, manifestat prin piele sau ochi de culoare galbenă.
După ce au fost analizate simptomele pancreatitei, trebuie efectuate teste de urină şi de sânge. Diagnosticul de pancreatită acută este confirmat printr-o concentraţie crescută de enzime pancreatice, cum ar fi amilaza. Ecografia cu ultrasunete, tomografia computerizată şi imagistica cu rezonanţă magnetică sunt folosite pentru a localiza boala şi pentru a identifica severitatea şi cauza ei.
Ce provoacă pancreatita acută?
Peste 80 la sută dintre cazurile de pancreatită acută sunt provocate de abuzul de alcool sau de pietrele la rinichi. Etanolul duce la apariţia bolii prin intoxicarea celulelor pancreatice: creşte concentraţia enzimelor şi accelerează activarea lor prematură. Permeabilitatea canalelor pancreatice care conţin enzimele creşte şi permite enzimelor să digere pancreasul în sine, dar şi ţesuturile din jur. Consumul cronic de alcool poate modifica, de asemenea, conţinutul fluidelor pancreatice şi dopuri de proteine se pot forma în canale.
Calculii biliari pot duce la pancreatită acută prin blocarea canalului pancreatic şi a fluxului enzimelor. Alte cauze ale pancreatitei acute sunt următoarele: infecţiile, traumele, tumorile, o mutaţie genetică răspunzătoare de activarea prematură a enzimelor şi examinările invazive. Un exemplu de asemenea proceduri invazive este colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP), un tip de endoscopie în care un endoscop este inserat în canalul pancreatic. Totuşi, aceşti factori sunt răspunzători de numai o cincime din toate cazurile.
Cum se tratează pancreatita acută?
Un bolnav cu pancreatită acută, indiferent de severitate, necesită spitalizare. Pentru a calma durerea severă sunt administrate analgezice. Se mai prescriu şi antispasmodice pentru a reduce secreţiile din tractul digestiv. Enzime pancreatice exogene se dau, de asemenea, pentru a elibera tensiunea şi durerea din pancreas. Bolnavilor nu li se permite să consume hrană până dispar simptomele pancreatitei acute. Se administrează fluide, electroliţi şi hrană prin perfuzii intravenoase. Conţinutul stomacului poate fi eliminat pentru a preveni acumularea de fluide pancreatice provocată de hrana nedigerată. Consumul de alcool este interzis pentru cel puţin jumătatea de an, chiar dacă nu a reprezentat cauza bolii.
Pentru a proteja bolnavul de o infecţie potenţială se prescriu antibiotice. Infecţia structurilor afectate de necroză (din cauza digestiei enzimatice) este identificată ca principala cauză a decesului la pacienţii cu pancreatită acută. Pancreasul în sine nu este tratat deoarece nu mai poate fi refăcută starea lui anterioară de funcţionare.
Dacă pancreatita acută are drept cauză blocajul din cauza unui calcul biliar sau a unui dop de proteine şi nu trece de la sine, pancreasul este îndepărtat chirurgical, de obicei în primele 10-14 zile după ce s-a pus un diagnostic clar. Acumulările de fluide şi pseudochisturile sunt eliminate şi ele, deşi acestea pot dispărea fără intervenţie într-un interval de 4-6 săptămâni. Pseudochisturile ar trebui îndepărtate deoarece ruptura creşte probabilitatea decesului cu 50 de procente.
Cum se previne?
Puteţi reduce riscul de apariţie a pancreatitei acute prin respectarea unei diete sănătoase şi prin abţinerea de la alcool. Calculii biliari sunt dificil de evitat complet, dar reducerea consumului de alimente grase, creşterea consumului de produse ce conţin fibre şi controlul greutăţii corporale pot scădea semnificativ riscul acestei boli.