• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Afectiuni / Osteocondroza: limitarea libertăţii de mişcare

Osteocondroza: limitarea libertăţii de mişcare

15 ianuarie 2019 by mburlea

Potrivit statisticilor, 66% dintre pacienţi se plâng de dureri ale spatelui inferior. Durerea de spate poate fi provocată de o varietate de factori: osteocondroza vertebrală este unul dintre ele.

Ce parte a corpului este afectată de osteocondroză şi cum recunoaştem boala?

Osteocondroza este o boală care afectează oasele şi cartilajele. Osteocondroza are în vizor coloana noastră vertebrală – mai exact, discurile intervertebrale.

„Osteocondroza lombară este caracterizată de durere în talie, rigiditate şi pierderea flexibilităţii”Coloana vertebrală umană este formată de 33 de vertebre: 7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare, 5 sacrale şi 4 vertebre coccigiene sudate. Ne mişcăm mult în fiecare zi: urcăm scările, ne grăbim către autobuz şi cărăm sacoşe grele de la magazin, coloana noastră vertebrală fiind supusă efortului. Discurile intervertebrale ajută la minimizarea sarcinii exercitate asupra vertebrelor coloanei şi a frecării dintre ele. Ele sunt compuse din ţesut cartilaginos, care rezistă compresiei. Sarcina cea mai mare este în zona gâtului şi lombară a coloanei vertebrale, iar aceste discuri intervertebrale sunt în mod special cele mai vulnerabile la osteocondroză.

Osteocondroza cervicală poate apărea ca o durere de cap acută. Pot apărea şi dureri de gât sau dureri musculare. Acest tip de durere începe de obicei la coloana vertebrală şi se răspândeşte la braţe şi piept. Durerea este provocată de compresia nervilor şi se simte de obicei în timpul nopţii sau dimineaţa. În timpul zilei, persoana poate să nu simtă deloc durerea, deoarece capul este într-o poziţie diferită.

Osteocondroza lombară este caracterizată de durere în talie, rigiditate şi pierderea flexibilităţii. Pe măsură ce boala progresează, durerea poate să se răspândească către un membru sau către ambii. Mersul poate fi modificat, deoarece bolnavul încearcă să pună mai multă greutate pe piciorul mai puţin afectat.

Cine suferă de osteocondroză?

Cauzele exacte ale osteocondrozei vertebrale nu sunt încă determinate. Totuşi, se crede că boala este influenţată de operaţii anterioare la discurile intervertebrale şi inflamaţii, scolioză (curbura anormală a coloanei), şofat şi ridicat de greutăţi, fumat şi tuse cronică. Dacă suferiţi deseori de dureri de spate, gândiţi-vă la activităţile zilnice, dar şi la poziţia corpului în timp ce munciţi:

• Aveţi deseori capul aplecat (deasupra unui birou, de exemplu)?
• Sunteţi aşezat într-o singură poziţie pentru perioade lungi de timp?
• Este poziţia corpului dumneavoastră inconfortabilă în timp ce munciţi?
• Sunteţi foarte stresat?

Toţi aceşti factori pot provoca micro traume ale vertebrelor, muşchilor sau ligamentelor şi se crede că ei contribuie la apariţia osteocondrozei. O altă categorie supusă riscului sunt atleţii, care pot pune o sarcină mare pe coloană în timpul antrenamentului şi se accidentează frecvent.

Cum se tratează osteocondroza?

Nu există vindecare pentru osteocondroză, dar sunt disponibile medicamente pentru a calma simptomele, cum ar fi durerea şi inflamaţia. Acestea pot fi creme locale sau unguente sau pastile, cum ar fi antidepresivele, care pot ajuta la eliberarea de durerea cronică; ele pot fi prescrise şi bolnavilor care au dificultăţi în a adormi sau se simt deprimaţi din cauza durerilor persistente.

Fizioterapia şi masajul pot ajuta şi ele bolnavii ce suferă de osteocondroză. Mişcarea este foarte importantă atât pentru prevenirea, cât şi pentru încetinirea progresului bolii. Prin urmare, chiar şi bolnavii cu dureri severe n-ar trebui să zacă în pat mai mult de câteva zile; în plus, chiar şi atunci când zac la pat sunt sfătuiţi să facă un pic de exerciţii.

Bolnavii cu osteocondroză ar trebui să facă exerciţii fizice regulat, în special exerciţii care întăresc spatele şi muşchii abdominali, deoarece acestea pot ajuta la alimentarea cu oxigen şi elemente nutritive prin sânge a discurilor intervertebrale şi încetinesc deteriorarea lor. Un program de exerciţii adecvat poate fi conceput de către un medic. Sunt recomandate deseori exerciţii de încordare şi relaxare musculară şi înotul. Este important să vă aduceţi aminte să faceţi exerciţii cu precauţie şi să aveţi grijă să nu vă suprasolicitaţi; încordarea musculară ar trebui să fie blândă şi nedureroasă.

Deşi osteocondroza nu poate fi vindecată complet, unele măsuri pot ajuta la încetinirea progresului bolii. În plus, când suntem conştienţi de factorii de risc, putem lua unele măsuri preventive. Prin efectuarea mai multor exerciţii fizice, postură corectă şi alimentaţie sănătoasă, putem evita durerea de spate şi boli ca osteocondroza.

Filed Under: Afectiuni

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in