• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Sanatatea Copilului / Oreionul: Simptomele si pericolele oreionului

Oreionul: Simptomele si pericolele oreionului

17 ianuarie 2019 by mburlea

Parotidita epidemică (oreionul) este o infecţie virală foarte contagioasă. Înaintea introducerii vaccinurilor din ziua de azi, majoritatea persoanelor au avut oreion în copilărie. Totuşi, oreionul încă există în ziua de azi, deoarece vaccinarea nu funcţionează întotdeauna aşa cum trebuie şi nu toţi copiii au acces la vaccinări.

Ce este oreionul?

Există multe simptome ale oreionului, dar cea mai frecventă este inflamarea glandelor salivare. Din cauza acestei inflamări, ţesuturile din jurul glandelor salivare se umflă în zona feţei şi a liniei maxilarului, creând un aspect caracteristic al feţei.

Cine se infectează cu oreion şi cum?

„Se poate îmbolnăvi oricine care n-a avut această afecţiune sau nu s-a vaccinat.”Oreionul poate îmbolnăvi pe oricine care n-a avut această afecţiune sau nu s-a vaccinat. Oreionul este provocat de un virus şi se răspândeşte prin saliva infectată. În majoritatea cazurilor, oamenii se infectează după ce au sărutat pe cineva infectat sau au folosit aceleaşi tacâmuri sau vase. Nu orice persoană care s-a infectat are simptomele oreionului, aşa că se poate lua oreion de la cineva care pare sănătos.

Cum arată oreionul?

În mod normal, simptomele oreionului nu sunt foarte specifice la început: febră, slăbiciune, durere de cap, durere musculară. Odată ce boala progresează, glandele salivare încep să doară. În acest moment, copiii mici îşi pot acoperi urechile cu mâinile, încleştează maxilarul şi nu mai vor să deschidă gura. Copiii mai mari descriu durerea ca şi cum li s-a înfipt ceva în obraji, lângă urechi, ceea ce face mestecatul dificil şi schimbă capacitatea de a simţi gustul.

Chiar dacă glandele salivare sunt aproape întotdeauna afectate, o umflătură vizibilă şi roşeaţă (un binecunoscut simptom al oreionului) apare în circa 50% din cazuri. Umflătura poate fi atât de severă încât deranjează capacitatea persoanei de a înghiţi, de a deschide gura şi chiar de a auzi.

Simptomele oreionului se estompează în ordinea în care apar.

Întâi scade febra împreună cu o ameliorarea simptomelor durerii de cap şi a durerii musculare. Totuşi umflarea glandelor salivare se menţine o perioadă mai lungă de timp în mod normal.

Când oreionul se agravează…

Din fericire, parotidita epidemică tinde să fie o boală a copilăriei relativ neameninţătoare.
Totuşi, dacă virusul ajunge la alte ţesuturi glandulare sau meningele cerebral, atunci poate provoca nişte complicaţii care mutilează sau pun viaţa în pericol. Când bolnavul simte orice simptome noi ale oreionului sau simptomele existente se agravează, ar trebui să meargă imediat la medic.

Una dintre complicaţiile cele mai frecvente ale oreionului este inflamarea organelor genitale, care poate apărea chiar şi când copilul nu s-a maturizat încă din punct de vedere sexual. După ce oreionul loveşte, un testicul (rareori ambele) devine dureros de obicei, se umflă, iar scrotul se înroşeşte. Inflamarea ovarelor se manifestă de obicei prin durere în abdomenul inferior, semn interpretat deseori de fetiţele mai mari ca debutul menstruaţiei.

Cum se vindecă oreionul?

Tratamentul oreionului nu este specific. Cu alte cuvinte, nu există nici un medicament anume proiectat contra virusului ce provoacă oreionul.

În timp ce se îngrijesc bolnavii de oreion – atât copii, cât şi adulţi – este important să fie ajutaţi să-şi revină şi să se împiedice atât infecţiile secundare şi cât răspândirea bolii la alte persoane. De asemenea, este important să se asigure un mediu liniştit şi o cantitate suficientă de lichide bolnavilor când se tratează oreionul. Din cauza umflăturii, bolnavilor li se poate părea greu să deschidă gură şi să mestece, în special în timp ce consumă hrană tare. Trebuie evitate produsele care stimulează producţia de salivă şi cresc aciditatea gastrică (de exemplu portocalele, băuturile carbonatate). Când glandele salivare devin mai active, bolnavul poate simţi multă durere deoarece glandele inflamate nu pot produce o cantitate suficientă de salivă pentru a împinge pe gât alimentele acide sau sucul gastric.

Când se tratează umflătura şi durerea sau se încearcă reducerea febrei provocată de oreion, ar trebui luate medicamente nesteroidiene şi antiinflamatoare. Ceaiul fierbinte ajută unii oameni să scape de durere, în timp ce alţii spun că lichidul cald agravează doar durerea şi prin urmare pot prefera gheaţa.

Cum poate fi evitat oreionul?

Copiii ai căror părinţi acceptă vaccinarea pot fi vaccinaţi cu un remediu care să-i protejeze de tulpinile virusului oreionului (Jeryl-Lynn).

Chiar şi după vaccinare este important să vă aduceţi aminte că o boală asemenea oreionului există. Cunoaşterea simptomelor oreionului şi capacitatea de a le recunoaşte poate proteja sănătatea dumneavoastră şi a celor dragi şi poate chiar salva vieţi.

Filed Under: Sanatatea Copilului

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2021 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in