Migrena este o boală obişnuită, dar încă misterioasă totuşi, care afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Oamenii de ştiinţă, neurologii şi medicii încă nu pot să spună cu exactitate ce provoacă această boală şi cum să o înfrângă, aşa că tratamentul migrenei este mai mult simptomatic. Medicamentele pentru migrenă sunt prescrise de obicei ca medicamente pentru dureri de cap. În Evul Mediu, această boală era considerată ce boala „doamnelor, reginelor”, din cauza unei lipse de cunoştinţe legate de cauzele exacte şi deoarece afecta mai des femeile decât bărbaţii. În plus, poate fi simulată foarte uşor.
Boala doamnelor şi senzaţii ciudate
Femeile suferă de migrene de circa 2-3 ori mai des decât bărbaţii. Femeile au în mod obişnuit dureri de cap în perioada de dinaintea menstruaţiei. Diverse surse istorice şi literare sugerează că în perioada Evului Mediu, doamnele de la castel nu doar aveau migrene deseori, dar şi simulau boala frecvent. Deoarece niciun test nu poate dovedi că un bolnav a avut un atac de migrenă, este uşor de imitat această boală. În plus, doamnele purtau corsete foarte strâmte din cauza cerinţelor foarte stricte ale modei. Din acest motiv, doamnele nu aveau suficient aer, aşa că uneori se declanşa durerea de cap, iar aceasta putea duce chiar la leşin. Prin urmare, în general vorbind, a avea o migrenă reală, a simula o migrenă şi a leşina din cauza strânsorii corsetului erau toate considerate a fi aceeaşi boală – migrena. Din cauza frecvenţei acestei boli, răspândită prin dormitoarele doamnelor şi coridoarele palatelor, migrena a fost considerată a fi „boala doamnelor”.
„Când se declanşează un atac, capacitatea de a munci dispare”Oamenii de ştiinţă din ziua de azi depun un efort extrem pentru a găsi cauza bolii, cu scopul de a descoperi cel mai eficient tratament. În definitiv, simptomele migrenei împiedică oamenii să ducă o viaţă de calitate. Când se declanşează un atac, capacitatea de a munci dispare, iar persoana trebuie să se distanţeze de ceilalţi. Teste noi au sugerat că boala este provocată de o sensibilitate crescută a fibrelor nervoase localizate în jurul vaselor creierului.
Persoanele care suferă de migrenă au diferite grade de a simţi atacul. Totuşi, toate sunt de acord că o durere de cap insuportabilă preia controlul asupra a jumătate de cap, iar sensibilitatea la sunete creşte. Atunci persoanele ce suferă de migrenă vor linişte şi pur şi simplu să stea în pat până trece. Uneori urmează alte senzaţii neobişnuite , care pot fi provocate numai de substanţe psihotrope sau boli ale sistemului nervos.
Migrenele pot duce şi la percepţia diferită a culorilor – ele devin fie prea strălucitoare, fie prea înceţoşate, se văd scântei, iar sunetele obişnuite se pot auzi ciudat. Apar tulburări de coordonare şi echilibru şi creşte iritabilitatea la senzaţia de atingere. Simptome ale migrenei, cum ar fi amorţeala diverselor părţi ale corpului şi o teamă extremă de lumină pot apărea, de asemenea. Bolnavii se pot simţi foarte rău şi în asemenea cazuri, ei sunt istoviţi şi de senzaţia de greaţă.
„Culorile se schimbă înaintea atacului”
Tautvydas, în vârstă de 20 de ani, care a suferit de atacuri de migrenă de când era copil, spune că boala nu se manifestă doar sub forma durerilor de cap. „De obicei simt când este pe cale să înceapă un atac. Primele simptome ale migrenei sunt o greaţă uşoară şi culori schimbate. Este greu de descris, dar unele devin mai intense, altele se înceţoşează, formele devin diferite culori. Dacă la acel timp, înainte să înceapă o durere de cap, iau medicamente, atacul nu mai are loc sau este slab.
În timpul atacurilor puternice, se distorsionează sunetele şi senzaţia de atingere. Pare că fiecare sunet este foarte puternic, ascuţit şi accentuează durerea de cap. Dacă mă atinge cineva sau, de exemplu, împinge scaunul pe care sunt aşezat, reacţionez foarte susceptibil. În acelaşi timp, pe măsură ce durerea de cap se accentuează, un anumit fel de sensibilitate a întregului corp se accentuează de asemenea, iar atingerile uneori înţeapă asemenea curentului electric. Am observat că uneori atacurile încep de la anumite produse alimentare. De exemplu, de la brânza de un galben strălucitor – dar nu întotdeauna”, – spune Tautvydas.
Persoane celebre care au avut migrene
Deşi migrenele provoacă o grămadă de neplăceri, unii oameni de ştiinţă prevăd că această boală este asociată şi cu creativitatea. Persoane celebre care au avut sau încă au migrene:
● Pictorul Vincent van Gogh;
● Pionerul psihanalizei Sigmund Freud;
● Marele împărat al Romei Iulius Cezar;
● Autorul cărţii „Alice în Ţara Minunilor”, Lewis Carroll;
● Împăratul Franţei, Napoleon Bonaparte;
● Cântăreţul Elvis Presley;
● Actriţele de la Hollywood Elizabeth Taylor, Lisa Kudrow (stea în serialul „Friends”) şi alţii.
Totuşi, orice predicţii făcute în legătură cu migrenele şi trăsăturile personale nu sunt confirmate – chiar cauzele migrenei nu sunt încă determinate.