• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Stiri Medicale / Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

2 aprilie 2019 by mburlea

Şeful Clinicii de Dermatovenerologie din Târgu Mureş, Silviu Morariu, afirmă că în România există circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis, dar „s-ar putea ca în spatele fiecăruia să stea încă două cazuri nediagnosticate” şi că se lucrează la elaborarea unui registru al pacienţilor cu această boală.

Silviu Morariu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, că pacienţii cu această afecţiune „au o reţinere în a se prezenta la medic”, astfel că, deşi în prezent se estimează că în România există circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis, „s-ar putea ca în spatele fiecărui pacient să stea încă două cazuri nediagnosticate”

„În România se estimează că avem circa 400.000 de pacienţi. S-ar putea ca în spatele fiecărui pacient să stea încă două cazuri nediagnosticate. (…) Au o reţinere în a se prezenta la medic. Sunt destul de descumpăniţi şi dezarmaţi de evoluţia bolii, de tratamentele anterioare şi care au avut sau nu au avut rezultate. Şi atunci intervine acest fenomen de izolare, ceea ce este un pericol şi pentru ei, şi pentru noi. Pentru noi, în sensul că boala va evolua, va ajunge la forme extinse, avansate, în care terapia este extrem de costisitoare”, a spus Morariu.

Acesta a precizat că România se numără printre ţările care beneficiază de un program naţional de psoriazis, astfel că pacienţii au acces la cele mai noi preparate din lume şi pot beneficia de tratament, care „este foarte scump”.

„Aici mă refer la terapia biologică. Avem la îndemână o paletă terapeutică extrem de largă, care, chiar dacă nu vindecă psoriazisul, garantează dispariţia tuturor manifestărilor pe termen mediu şi lung, poate vindeca puseul, poate asigura o evoluţie şi o intergrare socială”, a spus el.

Medicul a adăugat că Mureşul se regăseşte în topul naţional în ce priveşte incidenţa bolii şi că se lucrează la elaborarea unui Registru al Bolnavilor de Psoriazis, la nivelul Societăţii Române de Dermatologie.

„Avem o incidenţă relativ mare, datele ne situează în primele locuri la nivel naţional – fără să pot să dau o cifră absolută. Din păcate, nu avem încă un registru, acum începe un Registru al Bolnavilor de Psoriazis, pentru că boala se pretează la un risc de confuzii, există un risc de subdiagnosticare, dar şi de supradiagnosticare. (…) Acum începe un studiu mare la nivel naţional, coroborat cu programul naţional de psoriazis”, a spus Morariu.

El a precizat că registul respectiv „nu înseamnă doar să îl încarci”, ci presupune foarte multe criterii de realizare.

„Mie mi-ar conveni să lucrez pe protocol, nu ştiu dacă statului i-ar conveni să susţină protocoalele. Aici e marea problemă, pentru că ghidul şi protocoalele le putem face foarte uşor, dar din momentul acela statul trebuie să îşi asume responsabilitatea – că pe întreg teritoriul ţării pot să am criteriile de diagnostic, pot să am măsurile de examinare paraclinice şi pot să asigur condiţii corespunzătoare. Că dacă nu, n-am făcut nimic”, a spus Morariu.

Acesta a anunţat, totodată, iniţierea campaniei de informare şi educare a populaţiei „Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!”, care oferă consiliere şi consultaţii gratuite pentru bolnavii cu psoriazis, fără ca aceştia să aibă nevoie de bilet de trimitere, dar şi informaţii pentru populaţie – cu privire la factorii de risc, stiul de viaţă şi modul cum poate fi boala menţinută sub control.

„Există o temere cu totul nejustificată din partea societăţii faţă de pacientul cu psoriazis. De ce? Pentru că nu ştim şi ne temem de ceea ce nu ştim. Ceea ce am vrea să transmitem astăzi, prin această campanie, este că psoriazisul nu este o afecţiune contagioasă, pacientul cu psoriazis nu este periculos pentru nimeni – chiar dacă este în apropierea mea, chiar dacă interacţionez cu el”, a mai declarat Morariu.

Filed Under: Stiri Medicale

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Riscul de cancer de colon creşte cu vârsta. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer oferă testări gratuite

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in