Datorita utilizarii pesticidelor si insecticidelor in agricultura, in ultima perioada concentratia de magneziu din alimente a scazut extrem mult. In prezent aportul de magneziu prin alimentatie abia daca atinge 175 mg/zi, desi medicina chineza il considera de importanta capitala, datorita puterii sale de a preveni si vindeca bolile, de a mentine starea de sanatate contribuind la cresterea longevitatii.
Magneziul are efect antiischemic si antianginos dar si antiaritmic, imbunatateste contractilitatea miocardului si amelioreaza astfel capacitatea de efort a pacientilor cardiaci. Este considerat vital pentru ca intervine in activitatea celulara a peste 325 de enzime ce sunt implicate in mii de reactii biochimice.
Nivelul de magneziu scazut poate determina sau chiar agrava bolile cardiovasculare. Deficitul de magneziu afecteaza tonusul muscular al vaselor de sange din intregul organism dar si a celor care hranesc muschiul inimii (arterele coronare). O crestere a tonusului vascular al arterelor periferice determina hipertensiunea arteriala, iar la nivelul arterelor coronare poate favoriza aparitia anginei pectorale.
De asemenea poate cauza afectiuni cardiovasculare grave, devenind unul dintre principalii factori declansatori ai infarctului miocardic si ai necrozelor miocardice.
Magneziul are rol de protectie fata de stres, care poate periclita inima, administrarea de magneziu in combinatie cu acidul orotic influentand favorabil starea de sanatate a celor care au suferit un infarct miocardic, precum si a persoanelor in varsta, crescand astfel rata supravietuirii.
Orotatul de magneziu influenteaza modificarile arteriosclerotice ale inimii si vaselor, utilizarea lui reduce semnificativ nivelele serice ale colesterolului, trigliceridelor, beta si pre-beta lipoproteinelor.
Administrarea de orotat de magneziu asigura o imbunatatire a performantelor fizice si creste rezistenta la efort a sportivilor. Orotatul de magneziu are o influenta pozitiva asupra capacitatii de adaptare la efort fizic.
In cazul persoanelor cardiace, stresul este unul dintre factorii cei mai influenti. Tocmai de aceea, magneziul poate imbunatati viata unui cardiac prin reglarea contractilitatii miocardului si ameliorarea capacitatii de efort la care acesta se expune.
Asa cum am mai spus nivelul scazut de magneziu poate determina sau agrava bolile cardio-vasculare, prin urmare administrarea de magneziu este extrem de utila in tratamentul acestora, avand si un un rol important in producerea de energie celulara.
Doza zilnica de magneziu recomandata este de 500 de miligrame.
Combinatia de magneziu si acid orotic (orotatul de magneziu) este destul de eficienta decat alte preparate cu magneziu. Orotatul de magneziu penetreaza membrana celulara si elibereaza ionul de magneziu in interiorul celulei, la nivelul mitocondriei si a nucleului celular.
Se recomanda tablete ce contin cantitatea necesara de magneziu pentru corectarea deficitului de magneziu si contracararea afectiunilor cardiovasculare. Exista unele produse ce nu contin glucoza, prin urmale ele pot fi recomandate si diabeticilor. In general durata unui tratament cu magneziu este de 6 saptamani, in functie de recomandarile medicului.