• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Sanatatea Copilului / Laptele matern: cea mai bună primă hrană

Laptele matern: cea mai bună primă hrană

15 ianuarie 2019 by mburlea

Deşi se ştie că „sânul este cel mai bun”, numai 14 procente din mamele romance hrănesc numai cu lapte propriu bebeluşii lor la vârsta de 2 luni. Rata alăptatului în Romania este scăzută faţă de alte ţări europene. Acest articol explică motivele acestui lucru şi ne readuce aminte avantajele alăptării, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

Numai jumătate din mamele romance încearcă să-şi alăpteze nou-născuţii, în timp ce în Europa, rata de alăptare a nou-născuţilor este de 81 la sută, iar în ţările scandinave, peste 90 procente dintre femei îşi alăptează bebeluşii.

„The World Health Organisation recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi doar cu lapte matern până la 6 luni”Un studiu recent (martie 2014) efectuat în Romania arată că mai mult de jumătate dintre mamele care încep să alăpteze în spital au renunţat până când ajung acasă cu nou-născuţii. Acelaşi studiu indică faptul că numai 14 la sută dintre bebeluşi sunt hrăniţi numai cu lapte matern la 2 luni şi doar 1 procent sunt hrăniţi exclusiv la sân – la 6 luni. The World Health Organisation recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi doar cu lapte matern până la 6 luni, aşa că ne intrebăm de ce rata alăptatului în Romania este atât de scăzută?

Autorii studiului consideră că deşi multe mamici din Romania sunt dornice să alăpteze, nu primesc suficient sprijin în primele zile de alăptat.

Aşadar, să aruncăm o privire asupra avantajelor alăptării şi asupra sprijinului disponibil pentru mamele care vor să facă acest lucru.

• Laptele matern are compoziţia adecvată pentru bebeluş în fiecare stadiu al creşterii sale. Toţi nutrienţii necesari bebeluşului sunt furnizaţi exact în proporţiile potrivite. Laptele praf nu se adaptează necesităţilor copilului în acest fel.

• Când bebeluşul este hrănit imediat după naştere, el primeşte un lichid galben, bogat, denumit colostru. Colostrul conţine toate grăsimile, proteinele, vitaminele şi mineralele necesare pentru primele zile de viaţă. De asemenea, este bogat în anticorpi care ajută nou-născutul să combată infecţiile şi să pună pe picioare propriul sistem imunitar. Copiii care primesc colostru dobândesc şi protecţie împotriva alergiilor.

• Cercetările arată că bebeluşii hrăniţi la sân se confruntă cu o probabilitate mai mică de apariţie a alergiilor, astmului, eczemelor, infecţiilor urechii, gastroenteritei, obezitatăţii, diabetului, bolii Crohn şi bolilor autoimune. Studiile mai indică faptul că bebeluşii alăptaţi au o probabilitate mai mică de a muri de sindromul decesului infantil subit.

• Laptele matern este mai uşor de digerat decât laptele praf şi este mai puţin probabil ca acesta să provoace deranjări stomacale, diaree şi constipaţie.

• Laptele matern conţine acizi graşi naturali importanţi pentru dezvoltarea creierului şi unele studii au indicat că acei copii care au fost alăptaţi obţin un scor mai bun la testele de inteligenţă.

• Alăptatul este ieftin şi uşor. Hrănirea copilului cu lapte praf costă circa 500 de euro (2.200 lei) pe an numai pentru acest aliment.

• Alăptarea grăbeşte procesul de micşorare a uterului la dimensiunea dinainte de naştere şi o poate ajuta pe mamă să piardă greutatea dobândită în cursul sarcinii.

• Studiile au demonstrat că alăptatul reduce riscul de cancer la sân şi ovarian, diabetul de tip 2, depresia post-natală şi tensiunea arterială.

• Cercetările indică faptul că alăptarea consolidează legătura dintre mamă şi copil datorită eliberării hormonului oxitocină.

• Chiar şi bebeluşii alăptaţi pe o perioadă scurtă de timp vor beneficia de o parte din avantajele de mai sus, însă cei care au fost hrăniţi numai la sân timp de 6 luni după naştere vor avea cele mai multe avantaje.

Filed Under: Sanatatea Copilului

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in