Esomeprazolul, comercializat sub numele de Nexium sau alte denumiri, este un inhibitor de pompă de protoni care reduce acidul gastric. Se utilizează pentru a trata boala de reflux gastroesofagian, boala ulcerului peptic și sindromul Zollinger-Ellison. Se administrează pe cale orală sau se injectează într-o venă.
Reacțiile adverse frecvente includ cefaleea, constipația, uscăciunea gurii și durerea abdominală. Reacțiile adverse grave pot include angioedem, infecția cu Clostridium difficile și pneumonia. Utilizarea în timpul sarcinii pare să fie sigură, în timp ce siguranța în timpul alăptării este neclară.
A fost brevetat în 1993 și aprobat pentru uz medical în anul 2000. Este disponibil ca medicamente generice și este vândut fara prscriptie într-un număr de țări.
Utilizarea medicala a Esomeprazolului
Utilizările primare ale esomeprazolului sunt boala de reflux gastroesofagian, tratamentul și menținerea esofagitei erozive, tratamentul ulcerelor duodenale cauzate de H. pylori, prevenirea ulcerului gastric la cei cu terapie cronică cu NSAID și tratamentul ulcerelor gastro-intestinale asociate cu boala Crohn.
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afecțiune în care acidul digestiv din stomac vine în contact cu esofagul. Iritația cauzată de această tulburare este cunoscută sub numele de arsura la stomac. Contactul de lungă durată între acidul gastric și esofag poate provoca leziuni permanente esofagului. Esomeprazolul reduce producerea de acizi digestivi, limitand astfel efectul lor asupra esofagului.
Reactiile adverse ale Esomeprazolului
Reacțiile adverse frecvente includ cefaleea, diareea, greața, flatulența, scăderea poftei de mâncare, constipația, uscăciunea gurii și durerea abdominală. Reacții adverse mai severe sunt durerile în piept, urină închisă, bătăi rapide ale inimii, febră, parestezii, dureri în gât persistente, dureri abdominale severe, vânătăi neobișnuite sau sângerări, oboseală neobișnuită și îngălbenirea ochilor sau a pielii.
Inhibitorii pompei de protoni pot fi asociați cu un risc mai mare de fracturi de șold și de diaree asociată cu Clostridium difficile. Pacienților li se administrează frecvent medicamentele în terapia intensivă ca măsură protectoare împotriva ulcerelor, dar această utilizare este, de asemenea, asociată cu o creștere cu 30% a apariției pneumoniei.
Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor de pompă de protoni la pacienții tratați cu Helicobactor pylori sa dovedit a crește dramatic riscul de apariție a cancerului gastric
[…] Un produs farmaceutic care aduce în același comprimat un analgezic-antiinflamator – naproxen – și un pansament (protector) gastric – esomeprazol -. […]