• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Sanatatea Copilului / Durerile naşterii şi modalităţi de alinare a lor

Durerile naşterii şi modalităţi de alinare a lor

15 ianuarie 2019 by mburlea

Din vremurile cele mai vechi, omenirea a perceput durerile naşterii drept una dintre cele mai intense dureri prin care trece o femeie şi a încercat să găsească modalităţi de a o alina. Oamenii primitivi credeau că durerea este provocată de spirite rele şi încercau să le ţină la distanţă folosind magia şi diverse ritualuri. Pe de altă parte, în Evul Mediu, durerea la naştere era percepută ca pedeapsa lui Dumnezeu şi orice alinare a ei era strict interzisă. Alinarea eficientă a durerilor naşterii a devenit posibilă cu numai 160 de ani în urmă, când a început să se dezvolte anesteziologia. O contribuţie semnificativă în domeniul durerilor naşterii a fost adusă de un psiholog faimos, Ronald Melzack. El a conceput anumite chestionare care au stabilit că durerile naşterii sunt la fel de puternice ca amputarea unui deget, iar majoritatea femeilor au dureri medii sau severe în timpul naşterii. Unele femei aleg să nu aline durerile din timpul naşterii, dar o naştere lungă epuizează şi slăbeşte femeia. În plus, o durere puternică dezechilibrează fluxul de sânge către placentă, afectează în mod negativ inima şi vasele de sânge şi reduce eficienţa contracţiilor cervicale.

Anestezicul ideal ar trebui să aibă următoarele proprietăţi: eficienţă rapidă şi puternică, dozaj uşor, să nu aibă efecte secundare şi să ţină femeia vioaie. Din nefericire, anestezicul ideal nu există, dar există câteva alternative pentru atenuarea durerilor naşterii.

 • Metode non-farmacologice

Există multe metode non-farmacologice de a alina durerea, dar dovezile în ceea ce priveşte eficienţa lor este discutabilă şi nu există o părere unanimă despre utilitatea lor. Aceste tehnici implică alinarea durerilor naşterii cu ajutorul hipnozei, a acupuncturii şi prin stimularea nervilor transcutanaţi. Sunt disponibile cursuri pentru viitoarele mame, care explică procesul naşterii, le învaţă pe mame tehnici de relaxare şi evită sau reduc folosirea analgezicelor.

 • Analgezia parenterală

Aceasta implică injecţia medicamentelor în venă sau în muşchi. Opioidele sunt cele mai folosite: petidina, morfina, diamorfina. Modul cel mai eficient de a acţiona al opioidelor este activitatea tranchilizantă şi amnestică (influenţează memoria). Percepţia asupra durerii nu se schimbă mult. Totuşi, sunt necesare precauţii, deoarece petidina poate produce efecte secundare atât pentru mamă, cât şi pentru fetus. Mama poate să sufere de inhibiţie, ameţeală şi vomitat. Pentru fetus, petidina poate dezachilibra activitatea cardiacă sau inhiba sistemul respirator şi nervos. În plus, tranchilizantele cum ar fi benzodiazepinele pot fi folosite în timpul naşterii, dar pot avea propriile efecte secundare.

 „Fiecare femeie are dreptul de a alege să dea naştere cu alinarea durerii sau nu”• Anestezia prin inhalare

Medicamentul prin inhalare cel mai folosit pentru controlul durerilor naşterii este oxidul azotos. De obicei, este amestecat cu oxigen, iar în unele ţări se include şi isofluran în amestec. Acest medicament poate avea un impact negativ asupra respiraţiei şi a schimburilor de gaze din organism.

• Anestezia locală

Anestezia epidurală este una dintre cele mai eficiente măsuri de atenuare a durerii folosite în prezent. Până la 90% dintre femei nu au dureri în timpul naşterii cu acest analgezic. Anestezia epidurală poate fi folosită şi în timpul operaţiei de cezariană. În timpul analgeziei epidurale, medicaţia este injectată în canalul spinal, între cavitatea dintre os şi măduva spinării. Anestezia epidurală se foloseşte când cervixul este deschis 4-5 centimetri. O canulă este fixată înainte de anestezie şi este folosită pentru a asigura toate fluidele. Şi alte tipuri de analgezie locală sunt disponibile – analgezie spinală sau analgezie mixtă (spinală şi epidurală). Totuşi, ele sunt aplicate mai rar. Deşi anestezia epidurală este metoda cea mai eficientă de atenuare a durerilor naşterii, efectele secundare nu trebuie ignorate. Anestezia epidurală poate reduce tensiunea arterială a mamei. Oscilaţii uşoare ale tensiunii arteriale sunt bine tolerate, dar reducerea tensiunii arteriale pe termen lung este dăunătoare pentru fetus. Pot apărea complicaţii şi din cauza aşezării incorecte a canulei. În acest caz, funcţia respiratorie şi fluxul sanguin se pot dezechilibra şi la fel mecanismele de reglare a tensiunii arteriale şi vioiciunea mamei. De obicei apar dureri la locul injecţiei, dar acestea dispar după două zile. Durerea de cap este un alt efect secundar posibil după anestezia epidurală.

Fiecare femeie are dreptul de a alege să dea naştere cu alinarea durerii sau nu. Deşi metodele de mai sus pot avea efecte secundare, un anestezic ales şi dozat corect poate alina semnificativ naşterea.

Filed Under: Sanatatea Copilului

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in