• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Stiri Medicale / Dr. Horațiu Suciu, despre primul TRANSPLANT de CORD din acest an: „Pe pacient l-am cunoscut dimineață”

Dr. Horațiu Suciu, despre primul TRANSPLANT de CORD din acest an: „Pe pacient l-am cunoscut dimineață”

5 mai 2018 by mburlea

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a declarat miercuri, după realizarea primului transplant cardiac din acest an din România, că în Croaţia se fac 40 de transplanturi de cord pe an, adică 11 transplanturi la un milion de locuitori, în timp ce la noi se face un transplant la 20 de milioane de locuitori.

„Cred că toată lumea a observat că activitatea de transplant este într-un declin, în special din cauza lipsei donatorilor. Identificarea donatorilor şi prelevarea de organe a scăzut foarte mult. Este o activitate de o înaltă încărcătură emoţională, înalt calificată, care nu se poate face peste noapte, dar care se poate distruge foarte uşor. În ce ne priveşte, noi ne continuăm drumul, avem mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, care îşi pun speranţele în noi şi nu pot decât să sper la o îmbunătăţire atât a activităţii de transplant, cât şi a reflectării ei în media. Croaţia a avut 5 transplanturi în două săptămâni, ceea ce e foarte mult, ei fac 40 de transplanturi pe an, ceea ce la o populaţie de 3-4 milioane înseamnă 11 transplanturi la un milion de locuitori. La noi, un transplant la 20 de milioane de locuitori, e un pic cam rău”, a arătat dr. Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.

Acesta a arătat că, o altă cifră pe care a aflat-o la congresul de săptămâna trecută, la împlinirea a 45 de ani de la prima operaţie pe cord deschis din România, este că în Italia s-au făcut 250 de transplanturi anul trecut, iar italienii erau nemulţumiţi considerând că e un număr mic.

„Vă daţi seama unde suntem noi? Noi suntem mândri cu ceea ce facem la Târgu Mureş, dar nu trebuie să uităm că este o activitate total insuficientă şi că în continuare numeroşi pacienţi decedează în lipsă de organe şi e vorba de organizare şi bunăvoinţă din partea tuturor. Un astfel de program e foarte greu de pus pe picioare, dar e foarte uşor de pierdut. Lista de aşteptare este în permanentă mişcare, numeroşi pacienţi se adaugă, alţii decedează, se menţine la 100 de pacienţi, pe lista de urgenţă sunt 25-30, care sunt monitorizaţi permanent. Se cheamă pacienţii în funcţie de vechime, dar nu numai în funcţie de vechime, ci cei într-o stare foarte rea. Nu este ceva matematic în această stratificare a urgenţei, există criterii foarte clare în care se decide cine este receptorul”, a accentuat dr. Suciu.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCvT Târgu Mureş a spus că deşi s-a vehiculat în spaţiul public existenţa unor liste preferenţiale pentru transplantul de organe din România, el poate să garanteze că în clinica pe care o conduce nu se întâmplă aşa ceva.

„Nu cred în acest lucruri (liste preferenţiale, n.r.) eu pot să vorbesc doar despre clinica pe care o conduc, unde lucrurile sunt foarte clare din punctul meu de vedere. Cardiologii ţin lista de transplant, practic mă consult cu ei, ei decid împreună cu mine, dar accept sugestiile lor care este cel mai potrivit pacient, pentru că ei sunt cei care îi urmăresc şi îi monitorizează şi pun indicaţia de transplant. Acele lucruri care se vehiculează referitor că se iau pacienţi preferenţial sau anumiţi pacienţi sunt absolut ridicole. Aceste lucruri trebuie să fie deasupra unor bănuieli, sunt de acord că poate să fi indus în rândul populaţiei că există anumite preferinţe, dar, spre exemplu, pe acest pacient transplantat astăzi, l-am cunoscut azi dimineaţă. Acest lucru nu se întâmplă şi îi asigur pe pacienţi că tot ceea ce facem este să demonstrăm că la Târgu Mureş se face medicină de performanţă şi pentru a slava cât mai multe vieţi”, a susţinut doctorul, potrivit Agerpres.

Dr. Horaţiu Suciu şi-a exprimat speranţa că prin primul transplant de cord din acest an din România, care s-a realizat, miercuri, la IUBCvT Târgu Mureş activitatea de prelevare de organe şi cea de transplant se va relansa.

„Îmi doresc foarte mult ca şi celelalte transplanturi de ficat şi de rinichi să iasă bine, în primul rând pentru pacienţii respectivi şi în al doilea rând pentru ideea şi activitatea de transplant din România care cunoaşte o perioadă foarte grea şi mi-aş dori, nu pentru mine personal, ci pentru ideea de medicină românească de performanţă pentru că nu mai sunt multe lucruri cu care să ne putem lăuda, din păcate, în acest moment”, a mai spus dr. Horaţiu Suciu.

La Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCv Târgu Mureş a avut loc, miercuri, primul transplant de cord din acest an din România, după nouă luni de întrerupere a acestei activităţi, ca urmare a crizei donatorilor survenită pe fondul scandalului referitor la transplantul renal

Filed Under: Stiri Medicale

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in