Displazia cervicală numită şi leziune cervicală sau rană pe col este produsă de o infecţie cronică cervicală ce duce în timp la modificări celulare, acest lucru întâmplându-se în ani de zile. Rănile pe col se afla în topul motivelor pentru care pacientele cer o consultaţie medicilor ginecologi.
În cazul adolescentelor, aceasta afecţiune nu are căuze patologice fiind doar o ectopie (prezenţa mucoasei endocervicale) la nivelul suprafeţei externe a colului uterin.
De cele mai multe ori, cauza unei “răni pe col” este o infecţie cu transmitere sexuală (Human Papilloma Virus) şi astfel s-a ajuns să se spună că această afecţiune este o boală cu transmitere sexuală aşa cum este considerat şi cancerul colului uterin.
„cauza unei “răni pe col” este o infecţie cu transmitere sexuală (Human Papilloma Virus)”
Factori de risc
- Începerea vieţii sexuale mult prea devreme
- Mai mulţi parteneri sexuali
- Educaţia precară
- Absenţa măsurilor de contraceptive în timpul actului sexual
- Fumatul
- Alimentaţie dezechilibrată
Reamintim că displazia cervicală sau leziunea cervicală este considerată de cei mai mulţi medici ca fiind o boală cu transmitere sexuală.
Simptome
- sângerarea vaginală între menstruaţii
- sângerarea vaginală în timpul sau după actul sexual
- durerea în timpul actului sexual
- apariţia secreţiilor vaginale anormale (mai abundentă, purulentă şi consistenţă anormală)Investigaţii
Un lucru îmbucurător este acela că investigaţia colului uterin este destul de simplă şi la îndemâna oricărui cabinet medical specializat. Medicul ginecolog va efectua de obicei teste de screening ale patologiei cervicale fie că este malignă sau premalignă. De asemenea, se vor efectua şi cele mai importante teste: examenul citologic cervical, colposcopia şi biopsia cervicală.Diagnostic
Pentru a fi suspectă de displazie de col uterin trebuie să se constate pe baza examenului clinic: sângerarea vaginală anormală, dureri în timpul actului sexual, o zonă mai bine vascularizată la nivelul colului uterin sau o zonă hemoragică.Examenul citologic cervical poate scoate la iveală modificări celulare variabile dar, din nefericire, sunt şi cazuri în care examenul Papanicolau nu relevă nimic anormal dar ulterior pacienta este diagnosticată în urma unui examen colposcopic cu leziuni suspecte de boala malignă.
Acest examen poate evidenţia leziuni specifice şi necesită în majoritatea cazurilor biopsia leziunilor suspecte.Conduita terapeutică
Tratamentul antibiotic şi antiinflamator este recomandat în cazul leziunilor inflamatorii (cervicite) iar partenerul sexual are nevoie şi el de tratament.
În cazul în care examenul colposcopic arată o leziune suspectă se recurge la biopsie (în funcţie de gradul şi extensia leziunii).
În cazurile de neoplazie cervicală intraepitală se recomandă doar supravegherea cito-colposcopică sau o excizie chirurgicală dar în cazurile în care pacientele nu mai vor sarcini viitoare şi există patologii uterine sau ovariene se poate recurge la histerectomie (laparoscopică).
Dacă pacienta suferă de cancer de col uterin tratamentul este mult mai complex, include mai multe discipline, corespunzătoare fiecărui stadiu al tumorii.
Evoluţie, complicaţii, prevenţie
Dacă diagnosticul este pus la timp, evoluţia posterapeutică este favorabilă şi pacienta se va vindeca. Supravegherea şi tratamentul colposcopic sunt obligatorii şi se fac corespunzător cu leziunea afectată. (anatomopatologic).
Cea mai importantă şi de succes măsură de prevenţie este prezervativul. De asemenea, este foarte important că imediat ce apar simptomele mai sus amintite să ne adresăm medicului şi să tratăm corect modificările citologice.
Recomandările medicilor
Medicii ginecologi recomandă ca în momentul în care se descoperă leziuni de tip inflamator să se recurgă la tratamentul cu antibiotic (pe cale orală şi local) şi tratament antiinflamator. Dacă sunt descoperite leziuni displazice cervicale, ele trebuie să fie monitorizate (citologic, colposcopic) şi de cele mai multe ori tratate chirurgical.