• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Afectiuni / Diferenta dintre hepatita C si hepatita B. Sfaturile lui dr.Adrian Marinescu despre analize, simptome ascunse si mituri despre virusul hepatic

Diferenta dintre hepatita C si hepatita B. Sfaturile lui dr.Adrian Marinescu despre analize, simptome ascunse si mituri despre virusul hepatic

6 martie 2019 by mburlea

Raspunsurile oferite de dr.Adrian Marinescu, medic specialist boli infectioase de la Institutul Matei Bals, la principalele intrebari legate de virusul hepatic, o afectiune cu care se confrunta sute de mii de romani
Hepatita, o inflamatie a ficatului, este cea mai frecventa dintre toate bolile contagioase grave. Exista hepatita A, B, C si mai rar D si E.

Trei sferturi (75%) dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C din intreaga lume nu stiu ca se afla in aceasta situatie.
Hepatita B apare ca urmare a infectarii cu cel mai raspandit virus hepatitic.
In fiecare an, apar aproximativ 4 milioane de noi cazuri de imbolnavire cu Hepatita C si se estimeaza ca numarul total de persone infectate cu virusul hepatitei C pe glob este cuprins intre 130 si 170 de milioane.

Specialistii au atras atentia asupra proportiei extrem de mici a celor tratati contra bolii si au insistat in legatura cu necesitatea controlului, depistarii precoce si preventiei.

Lumea nu stie insa diferenta exacta si cat e mit si ce e realitate cand vorbim despre hepatitele B si C. Despre aceste doua afectiuni am discutat cu Adrian Marinescu, medic specialist boli infectioase de la Institutul Matei Bals.

Care sunt diferentele dintre hepatita B si hepatita C?

Cele doua afectiuni sunt cauzate de virusuri hepatitice complet diferite. In ambele cazuri putem vorbi de o forma cronica (20% pentru hepatita B si aproximativ 50% pentru hepatita C). Evolutia celor doua este, de asemenea, diferita existand posibilitatea ca in lipsa tratamentului sa se ajunga la formele finale si chiar la deces.

Cum se transmit acestea?
Caile de transmitere pentru hepatitele B si C sunt, in principiu, aceleasi: prin sange si produsele de sange (aici amintim orice forma de interventie chirurgicala, stomatologica, ce presupune manevre sangerande), prin intermediul drogurilor injectabile (indiferent de tipul de drog, o seringa contaminata poate fi cale de transmitere), pe cale sexuala (mult mai putin probabil in cazul hepatitei C), de la mama cu hepatita catre fat (de aici necesitatea testarii femeilor gravide), saloane de infrumusetare (manechiura, pedichiura, piercing, tatuaje).

Care sunt cele mai intalnite forme de transmitere?
Dintre cele mai sus amintite, drogurile injectabile au in prezent un trend ascendent (hepatita B si C in aceeasi masura). Cea sexuala ramane frecventa pentru hepatita B.

Care sunt factorii de risc pentru virusul hepatic?

– pacientii cu numeroase interventii chirurgicale sau stomatologice;
– tinerii care sunt consumatori de droguri pe cale injectabila si, de asemenea, cei care au parteneri sexuali multipli fara sa foloseasca masurile de preventie.

Ce metode de preventie exista impotriva hepatitei?

In cazul hepatitei B, exista posibilitatea vaccinarii. Fac precizarea ca aceasta e obligatorie in Romania din 1996. Din pacate, in cazul hepatitei C nu exista inca vaccin

In ceea ce priveste mamele cu hepatita B, trebuie administrate si imunoglobuline specifice nou-nascutului, iar in cazul transmiterii pe cale sexuala folosirea prezervativului este cruciala.

In ceea ce priveste saloanele de infrumusetare, trebuie sa avem propria trusa pentru manichiura si pedichiura si sa evitam tatuajele si piercingurile.

Ce simptome au cele doua, hepatita C si hepatita B?

Din pacate, de cele mai multe ori, pacientii nu au simptome. Acestea pot exista in formele acute de boala sau in stadiu final, cand se instaleaza ciroza hepatica sau cancerul hepatic.

In ce consta tratamentul pentru cele doua afectiuni? Care sunt sansele de vindecare?

In ceea ce priveste tratamentul, in prezent, lucrurile stau mult mai bine pentru hepatita C, unde putem vorbi de vindecare. Noile terapii IFN-free au sanse de vindecare de aproape 100%. In cazul tratamentului standard pentru hepatita C, vorbim, in continuare, de Interferon in combinatie cu Ribavirina, cu sanse de reusita de aproximativ 100%. Alegerea tipului de tratament se va face dupa o evaluare din partea medicului specialist.

Legat de hepatita B, exista posibilitatea de a trata cu interferon sau tratament cu pastile, sansele de vindecare fiind categoric mai mici. Aceste terapii pot sa opreasca evolutia bolii. Probabil ca in viitorul apropiat vor exista variante mult mai eficiente si pentru hepatita B.

La cat timp sunt recomandate analizele pentru acestea?

Analizele necesare depistarii hepatitelor B si C trebuie efectuate anual de fiecare dintre noi. Este necesar ca pacientii sa se adreseze medicului de familie si, dupa caz, medicului specialist. Daca un pacient a fost diagnosticat cu hepatita, evaluarea ar trebui facuta la fiecare 6 luni in clinica de specialitate si la 3 luni pentru cei aflati in stadiu avansat de ciroza hepatica.

Ce persoane trebuie sa efectueze aceste analize cu regularitate?

Asa cum spuneam mai sus, fiecare persoana ar trebui sa se testeze pentru hepatitele B si C, pentru ca vorbim de afectiuni fara simptome si, ca urmare, riscul de infectare exista. In cazul celor care au factori de risc despre care am amintit mai sus, testarea trebuie facuta cat mai repede dupa presupusul moment al infectarii si trebuie repetata dupa un calendar stabilit de medicul specialist.

Care sunt cele mai intalnite mituri legate de aceste doua hepatite B si C?

Sunt intrebat foarte des daca hepatita B se poate transforma in C si raspunsul este NU – virusurile sunt distincte.

In alte cazuri, sunt intrebat daca hepatitele se pot transmite prin mancare, prin atingere si raspunsul este categoric negativ.

Altii isi pun problema daca exista transmitere genetica, raspunsul este, de asemenea, negativ.

Altii ma intreaba ce este mai grav sa am: hepatita B sau C? Raspunsul meu este: depinde de stadiul bolii in momentul diagnosticului. Din punctul meu de vedere, hepatita B are o evolutie fluctuanta si care poate fi imprevizibila, pe de alta parte. in cazul hepatitei C exista sanse mai mari de aparitie a cirozei sau a cancerului.

Filed Under: Afectiuni, Interviu Tagged With: hepatita

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in