În Romania 400 de bebeluşi se nasc anual cu buza despicată (boală denumită şi cheiloschizis sau buză de iepure) sau cu vălul palatin despicat (cunoscută şi ca palatoschizis sau gură de lup). Este o boală deseori complicată, ce afectează hrănitul şi vorbirea, dar cu tratament se pot obţine rezultate bune, cu cicatrici minime şi vorbire normală.
Ce este despicătura buzei şi a vălului palatin?
Despicătura buzei şi a vălului palatin este un defect din naştere ce se poate îndrepta, constând într-o deschizătură în buză sau în vălul palatin (cerul gurii). Apare între săptămâna a cincea şi săptămâna a noua de sarcină. 400 de bebeluşi romani se nasc anual cu această afecţiune congenitală. În multe cazuri se poate trata cu succes cu ajutorul chirurgiei în timpul primului an de viaţă. Uneori sunt necesare mai multe intervenţii chirurgicale şi acestea se vor realiza în copilărie. În perioada actuală, rezultatele tratamentului sunt foarte bune.
Aproximativ 5 din 10 bebeluşi născuţi cu despicătură au despicate atât buza, cât şi vălul palatin. Trei din 10 bebeluşi au numai buza despicată. Băieţii suferă mai des de despicarea atât a buzei, cât şi a vălului palatin, în timp ce numai despicătura vălului palatin este mai frecventă la fete.
Buza despicată sau vălul palatin despicat sunt detectate de obicei în timpul sarcinii, la ecografia cu ultrasunete de rutină, efectuată în a 20-a săptămână de sarcină. Despicătura apare din cauză că cele două jumătăţi ale feţei nu se alipesc corect în timpul dezvoltării din pântec. Rareori, o despicătură sub mucoasă se poate dezvolta, fiind deseori depistată în copilărie mai târziu. În acest caz, deschizătura există, dar este ascunsă sub învelişul cerului gurii, iar diagnosticarea este mai greu de făcut.
O despicătură creează probleme de hrănit, vorbire, auz, infecţii ale urechii, carii dentare şi probleme de dezvoltare a maxilarului.
Buza şi vălul palatin despicate pot apărea de sine stătător sau pot fi uneori parte a altui sindrom congenital.
Ce provoacă despicătura buzei şi a vălului palatin?
„dovezile indică faptul că ele sunt provocate de factori de mediu, cum ar fi fumatul”Medicii nu sunt sută la sută siguri asupra cauzelor despicăturilor, dar dovezile indică faptul că ele sunt provocate de factori de mediu, cum ar fi fumatul, consumul de alcool în prima parte a sarcinii şi niveluri scăzute de acid folic în dieta mamei. Se consideră că şi factorii genetici joacă un rol.
Cum arată buza despicată?
Despicătura buzei poate avea dimensiuni variabile, de la o mică fisură în buza superioară la o deschizătură adâncă şi lungă ce se întinde de la buza superioară până la nas. Despicătura poate apărea pe mijlocul buzei, pe una din părţile buzei sau pe ambele.
Cum se tratează despicătura buzei şi a vălului palatin?
Un bebeluş cu buză sau văl palatin despicate va fi îngrijit de o echipă de doctori şi terapeuţi, printre care un chirurg plastician, un chirurg otolaringolog, un chirurg maxilo-facial, un medic ortodont, un nutriţionist şi un terapeut pentru vorbire şi limbaj.
Echipa va decide când ar trebui să aibă loc operaţiile chirurgicale corectoare, dar se întâmplă de obicei în primul an de viaţă al copilului. Dacă despicătura buzei se întinde până la nas, operaţia estetică pentru repararea nasului va fi efectuată înaintea vârstei de cinci ani.
Operaţia chirurgicală ortodontică sau operaţia chirurgicală a maxilarului sau a oaselor faciale pot fi necesare la vârsta de nouă sau zece ani. Dacă şi după acestea mai sunt necesare operaţii chirurgicale, ele vor fi efectuate la vârsta de optsprezece ani.