• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Sanatatea Copilului / Despre despicătura buzei şi a vălului palatin

Despre despicătura buzei şi a vălului palatin

16 ianuarie 2019 by mburlea

În Romania 400 de bebeluşi se nasc anual cu buza despicată (boală denumită şi cheiloschizis sau buză de iepure) sau cu vălul palatin despicat (cunoscută şi ca palatoschizis sau gură de lup). Este o boală deseori complicată, ce afectează hrănitul şi vorbirea, dar cu tratament se pot obţine rezultate bune, cu cicatrici minime şi vorbire normală.

Ce este despicătura buzei şi a vălului palatin?

Despicătura buzei şi a vălului palatin este un defect din naştere ce se poate îndrepta, constând într-o deschizătură în buză sau în vălul palatin (cerul gurii). Apare între săptămâna a cincea şi săptămâna a noua de sarcină. 400 de bebeluşi romani se nasc anual cu această afecţiune congenitală. În multe cazuri se poate trata cu succes cu ajutorul chirurgiei în timpul primului an de viaţă. Uneori sunt necesare mai multe intervenţii chirurgicale şi acestea se vor realiza în copilărie. În perioada actuală, rezultatele tratamentului sunt foarte bune.

Aproximativ 5 din 10 bebeluşi născuţi cu despicătură au despicate atât buza, cât şi vălul palatin. Trei din 10 bebeluşi au numai buza despicată. Băieţii suferă mai des de despicarea atât a buzei, cât şi a vălului palatin, în timp ce numai despicătura vălului palatin este mai frecventă la fete.

Buza despicată sau vălul palatin despicat sunt detectate de obicei în timpul sarcinii, la ecografia cu ultrasunete de rutină, efectuată în a 20-a săptămână de sarcină. Despicătura apare din cauză că cele două jumătăţi ale feţei nu se alipesc corect în timpul dezvoltării din pântec. Rareori, o despicătură sub mucoasă se poate dezvolta, fiind deseori depistată în copilărie mai târziu. În acest caz, deschizătura există, dar este ascunsă sub învelişul cerului gurii, iar diagnosticarea este mai greu de făcut.

O despicătură creează probleme de hrănit, vorbire, auz, infecţii ale urechii, carii dentare şi probleme de dezvoltare a maxilarului.

Buza şi vălul palatin despicate pot apărea de sine stătător sau pot fi uneori parte a altui sindrom congenital.

Ce provoacă despicătura buzei şi a vălului palatin?

„dovezile indică faptul că ele sunt provocate de factori de mediu, cum ar fi fumatul”Medicii nu sunt sută la sută siguri asupra cauzelor despicăturilor, dar dovezile indică faptul că ele sunt provocate de factori de mediu, cum ar fi fumatul, consumul de alcool în prima parte a sarcinii şi niveluri scăzute de acid folic în dieta mamei. Se consideră că şi factorii genetici joacă un rol.

Cum arată buza despicată?

Despicătura buzei poate avea dimensiuni variabile, de la o mică fisură în buza superioară la o deschizătură adâncă şi lungă ce se întinde de la buza superioară până la nas. Despicătura poate apărea pe mijlocul buzei, pe una din părţile buzei sau pe ambele.

Cum se tratează despicătura buzei şi a vălului palatin?

Un bebeluş cu buză sau văl palatin despicate va fi îngrijit de o echipă de doctori şi terapeuţi, printre care un chirurg plastician, un chirurg otolaringolog, un chirurg maxilo-facial, un medic ortodont, un nutriţionist şi un terapeut pentru vorbire şi limbaj.

Echipa va decide când ar trebui să aibă loc operaţiile chirurgicale corectoare, dar se întâmplă de obicei în primul an de viaţă al copilului. Dacă despicătura buzei se întinde până la nas, operaţia estetică pentru repararea nasului va fi efectuată înaintea vârstei de cinci ani.

Operaţia chirurgicală ortodontică sau operaţia chirurgicală a maxilarului sau a oaselor faciale pot fi necesare la vârsta de nouă sau zece ani. Dacă şi după acestea mai sunt necesare operaţii chirurgicale, ele vor fi efectuate la vârsta de optsprezece ani.

Filed Under: Sanatatea Copilului

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in