• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Afectiuni / Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord

Decalogul inimii: Simptome nebagate in seama ale unui atac de cord

15 octombrie 2019 by mburlea

Atacul de cord poate avea, mai nou, simptome din cele mai diverse, la care nici nu ne-am fi gandit pana acum, potrivit medicilor americani de la Institutul National de Sanatate (NIH). Unele dintre ele apar cu zile sau chiar saptamani inainte de producerea atacului de cord. De asemenea, simptomele s-au diversificat in functie de persoana, sex sau varsta.

Astfel, The Journal of the American Heart Institute noteaza ca in 95% din cazurile raportate la femei, simptomele au aparut cu saptamani sau chiar luni inainte de atac.

Iata care sunt simptomele aparute in cazurile studiate de medicii americani:

„95% din cazurile raportate la femei, simptomele au aparut cu saptamani sau chiar luni inainte de atac”1. Indigestie sau curgerea nasului

Una din cele mai nebagate in seama simptome este durerea de stomac sau curgerea nasului, crampe stomacale sau chiar stari de voma. Acestea apar in mod deosebit la femei si la cei cu varsta peste 60 de ani.

Bineinteles ca multe simptome de cazul acesta nu sunt cauzate sau legate de un atac de cord, dar trebuie acordata mai multa atentie daca aceste probleme apar mai frecvent, mai ales daca nu tineti minte sa fi mancat ceva care sa va provoace asemenea simptome.

2. Dureri in maxilare, urechi, ceafa sau umar

O durere ascutita in piept, umar, brat, este un indiciu al unui posibil atac de cord, dar multi nu au aceste simptome. In schimb pot avea dureri in zona cefei sau umarului sau pot simti o durere care pleaca din zona maxilarului inferior pana catre ureche.

Unele femei au acuzat dureri intre umeri. De asemenea, s-au raportat dureri trecatoare pe care esti tentat sa nu le bagi in seama. E posibil ca azi sa ai durere in zona cefei, sa treaca, iar maine – poimaine sa apara dureri de maxilar si ureche.

3. Disfunctionalitati sexuale

Problemele de erectie la barbati au legatura cu aspecte coronariene sau ale circulatiei arteriale. Infundarea arterelor din jurul inimii duce la o mai slaba vascularizare periferica. Un studiu european arata ca doi din 3 barbati au acuzat indispozitii erectile inainte de a fi descopriti cu probleme cardiace.

4. Oboseala, stare de slabiciune

Starea de oboseala si moleseala care tine cateva zile este un alt semn al unor posibile probleme cardiace, dar nu le acordam atentia cuvenita. Aproximativ 70% din femeile incluse intr-un studiu au avut probleme de oboseala si stare de salbiciune cu saptamani sau luni inainte de a fi diagnosticate cu probleme cardiace. Semnalul este o stare de oboseala puternica, nejustificata de vreo activitate mai intensa.

5. Probleme de respiratie si ameteala

Cand inima ta nu are suficient sange nu are nici suficient oxigen, si cand nu e suficient oxigen in sange, nu mai poti respira normal. Senzatia e similara celor pe care le resimti la munte, la mare altititudine. Un alt simptom adiacent este si o durere usoara de cap sau ameteala. De regula, din pacate, oamenii nu leaga aceste simptome de inima.

6. Umflaturi musculare sau dureri la picioare

Cand muschiul inimii nu functioneaza normal, sangele nu ajunge in toate tesuturile. Irigarea insuficienta a acestora poate duce la aparitia unor umflaturi, edemuri, respectiv acumulari de lichid seros in tesuturi. Aceste fenomele apar la picioare, pentru ca sunt mai departe de inima si circulatia are de suferit. Uneori pot aparaea dureri, numite ischemii. Raportati aceste dureri medicului de familie.

7. Stare de insomnie, neliniste, anxietate

Acest fenomen nu poate fi explicat de doctori. Multi din cei ce au suferit atacuri de cord si-au amintit ca inainte, cu saptamani sau luni, au avut perioade in care nu puteau adormi. Multe paciente au raportat situatii si stari de neliniste ca si cand se asteptau la o catastrofa sau ca ceva rau sa se intample.

8. Simptome de raceala

Transipratia rece, usoare dureri de cap, oboseala, starea de salbiciune, de regula sunt semne ale unei raceli, dar pot fi la fel de bine semne ale unor probleme cardiace. Chiar si durerile in piept pot fi confundate cu o raceala, dar sunt simptome cardiace. Daca ai astfel de probleme, informeaza-ti medicul de familie.

9. Tensiune sau puls marit

Un simptom mai putin cunoscut, care de regula precede atacul de cord, este tahicardia ventriculara, care se manifesta printr-un puls mai mare si o bataie a inimii accelerata. In astfel de momente, simti ca inima iti sare din piept sau „o ia inainte.” Uneori aceste momente pot fi confundate cu atacurile de panica. Orice ar fi, anuntati-va medicul cand aveti astfel de probleme.

10. Nu te simti in apele tale

Astfel de momente pot aparea des, dar daca sunt insotite si de alte simptome din cele enumerate mai sus, pot fi cauzate de probleme cardiace. Sunt foarte dese cazurile celor care au spus „ma duc sa ma intind, nu ma simt prea bine” constatandu-se apoi ca era un pragul sau chiar in plin atac de cord.

Concluzia, odata cu conditiile de mediu, cu clima, cu proasta si tot mai nesanatoasa alimentatie: se diversifica si cauzele, deci si simptomele diferitelor boli. Iar inima este una din principalele organe afectate de toate schimbarile care apar in viata noastra. Nu tratati cu indiferenta semnalele organismului si in special ale inimii.

Filed Under: Afectiuni

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in