Negii sunt în general respingători: sunt neplăcuţi la vedere, infecţioşi şi sunt consideraţi rezultatul unei igiene precare. O persoană cu negi vrea să scape de ei instantaneu, deseori aplicând atât medicamente tradiţionale, cât şi remedii populare.
Ce sunt negii şi de ce trebuie să-i tratăm?
„Negii pot dispărea fără nici un tratament, insă se pot răspândi și crește pe tot corpul, la o persoană cu un sistem imunitar slăbit”Negii sunt provocaţi de o infecţie virală care stimulează creşterea de celule ale pielii pe diferite părţi ale corpului. Deşi de obicei nu sunt nici dureroşi, nici periculoşi pentru sănătate, negii sunt puternic infecţioşi.Negii pot dispărea fără nici un tratament, dar ei pot şi să crească şi să se răspândească pe tot corpul, dacă o persoană are un sistem imunitar slăbit. Negii pe talpa piciorului (negii plantari) pot fi dureroşi, din cauza presiunii create asupra tălpilor în timpul mersului. În asemenea cazuri, este recomandat să se consulte un medic care să stabilească metoda de tratament cea mai potrivită pentru negi. Negii trebuie îndepărtaţi în totalitate pentru a evita riscul reapariţiei. Tratamentele neadecvate sau administrate prost pot lăsa cicatrici; prin urmare, tratamentul negilor trebuie realizat cu precauţie.
Tratamentul negilor la domiciliu
Tratamentul negilor la domiciliu foloseşte în mod tipic remedii naturiste. Medicina populară include nu doar îndepărtarea, dar şi tratamentul cu vin de mere, oţet, suc de lămâie sau de lime. Când este acoperit cu oţet sau suc, negul este înmuiat de acizii naturali, pielea devine moale, iar negul este mai uşor de îndepărtat. Această metodă poate dura câteva săptămâni.
O altă abordare pentru tratamentul naturist al negilor implică stoarcerea de suc de susai moale (Sonchus oleraceus) sau rostopască pe neg de câteva ori pe zi. Negul ar trebui să dispară după circa 10 zile.
Dacă metodele naturiste de tratament eşuează, un medicament pentru negi poate fi achiziţionat de la o farmacie locală. Farmaciile vând diverse creme, geluri şi fluide, care conţin acid salicilic, ce dizolvă celulele ce formează negul şi permit exfolierea lui. Produse speciale de răcire care îngheaţă negii din rădăcină sunt disponibile, de asemenea. Acest tratament este incomparabil cu o procedură efectuată în cabinetul medicului, care foloseşte nitrogen lichid pentru îndepărtarea negului.
Terapiile naturiste, medicamentele şi îndepărtarea negilor nu sunt întotdeauna eficiente. Negii mari (peste 10 mm în diametru), dureroşi, care sângerează sau sunt moi trebuie întâi arătaţi medicului deoarece aceste excrescenţe pot fi maligne. Dacă negul a apărut pe faţă sau în zona genitală, nu este recomandată îndepărtarea negilor acasă, deoarece pielea în aceste zone este extrem de sensibilă şi poate fi prin urmare afectată, dacă nu este tratată corespunzător.
Tratamentul negilor la cabinetul medical
Crioterapia este folosită deseori pentru îndepărtarea negilor prin îngheţarea lor cu nitrogen lichid. Nitrogenul poate fi pulverizat sau un aplicator cu lână poate fi aşezat pe neg. Această metodă este dureroasă şi nu garantează îndepărtarea totală a negului. Prin urmare, poate necesita câteva sesiuni de tratament.
Tratamentul cu laser, efectuat sub anestezie locală, reprezintă o metodă de îndepărtare a negilor. Negul şi ţesuturile de sub el sunt distruse complet cu ajutorul radiaţiilor. Cu toate acestea, metoda implică un cost ridicat şi nu poate împiedica reapariţia negilor.
Electrochirurgia este folosită şi ea pentru tratamentul negilor. Din celulele negului este îndepărtată apa, cu ajutorul impulsurilor electrice, ceea ce duce la uscarea ţesuturilor negului. Principalul avantaj al acestei proceduri este că numai o zonă mică de piele este expusă la electricitate, minimizând efectele negative asupra ţesuturilor înconjurătoare.
Tratamentul chirurgical este folosit deseori atunci când niciun alt tratament nu îndepărtează negul cu succes. După ce este administrat un anestezic, negul este tăiat. Cel mai mare dezavantaj al acestui tratament este riscul de infectare a rănii.
În concluzie, negii pot fi trataţi acasă cu ajutorul medicamentelor sau a remediilor naturiste; totuşi, dacă aceste încercări nu sunt încununate de succes, ar trebui apelat la ajutorul medicului.