• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Sanatate Orala / Cum ne protejăm de afecţiunile gingivale

Cum ne protejăm de afecţiunile gingivale

15 ianuarie 2019 by mburlea

Afecţiunile gingivale nu sunt cu siguranţă un subiect de discuţie la întâlnirile cu fetele. Hainele, pantofii şi cele mai cool destinaţii de vacanţă sunt mult mai sus în topul preferinţelor. Dar poate n-ar fi o idee rea să integrăm, printre parfumuri şi cosmetice, mici detalii legate de sănătate. Frumuseţea exterioară nu poate exista fără cea interioară.

Şi pentru că zâmbetul completează perfect un look desăvârşit, câteva amănunte despre factorii care l-ar putea afecta sunt foarte utile. Afecţiunile gingivale, spre exemplu, sunt printre cauzele care te pot ţine departe de perfecţiunea unui zâmbet.

Ce trebuie să ştii

„Totul poate fi uşor prevenit prin periajului zilnic, folosirea aţei dentare şi a apei de gură”Afecţiunile gingivale sunt cauzate în primul rând de înmulţirea bacteriilor de pe suprafaţa dinţilor şi a gingiilor. Prezente în placa bacteriană (o substanţă clară, aderentă, produsă în cavitatea bucală) şi neîndepărtate la timp, bacteriile se hrănesc cu zahărul din alimente sau băuturi, producând toxine şi alte chimicale. Cu timpul, placa se transformă în tartru care irită gingiile şi duce la desprinderea lor de pe dinţi. Acest proces duce la apariţia afecţiunilor gingivale.

Totul poate fi uşor prevenit prin periajului zilnic, folosirea aţei dentare şi a apei de gură şi, bineînţeles, controlul periodic la medicul stomatolog.

Cauze şi efecte

Bineînţeles că pe lângă bacterii – cauza principală a afecţiunilor gingivale, există o serie de factori adiacenţi care ne deteriorează sănătatea bucală. Printre aceştia se numără schimbările hormonale care au loc în cazul femeilor la pubertate, sarcină şi menopauză, bolile care slăbesc sistemul imunitar, anumite medicamente precum anticoncepţionalele, antidepresivele sau medicamentele pentru boli cardiace. De asemenea, antecedentele familiale pot fi o cauză, dar şi fumatul sau mestecarea tutunului. Medicul este cel mai în măsură să pună un diagnostic corect şi să stabilească următorii paşi în tratarea acestor afecţiuni.

Ce poţi face ca să previi sau să tratezi?

Prevenirea problemelor gingivale

În această etapă, se recomandă utilizarea unei paste de dinţi care pe lângă curăţare şi întărirea structurii dinţilor, luptă şi împotriva problemelor bacteriene. Încearcă BAM ProExpert cu complex de Staniu – acest ingredient minune a fost stabilizat după 15 ani de muncă în laborator şi este un ingredient anti-bacterian eficient.

Tratamentul problemelor gingivale

Tratamentul timpuriu este foarte important pentru a împiedica distrugerea ţesuturilor, pentru a ţine infecţia sub control control şi pentru a preveni mobilitatea dinţilor.

Pentru ca tratamentul să fie eficace este necesar:

– să se menţină dinţii curaţi prin periaj şi prin folosirea aţei dentare

– să se folosească o pastă de dinţi specială pentru protecţia gingiilor, cu acţiune puternică în protejarea gingiilor, fără a face compromis în ceea ce priveşte celelalte beneficii (protecţia împotriva sensibilităţii dentare, tartrului sau respiraţiei neplăcute)

– controalele regulate şi curăţarea profesională

– evitarea fumatului – tutunul este considerat unul dintre cei mai mari factori de risc, el scăzând abilitatea organismului de luptă împotriva infecţiilor, interferând cu vindecarea, făcând posibilă apariţia unor probleme serioase ale gingiilor după extracţii.

Afecţiunile gingivale variază de la simpla lor inflamare, până la boli grave ce afectează ţesutul moale şi osul ce sprijină dinţii, ajungând ca în cel mai rău caz să se piardă dinţii. Primul stadiu al afecţiunii, este gingivita – ţesutul se înroşeşte, se umflă şi sângerează cu uşurinţă. În acest stadiu boala este reversibilă şi se elimină printr-un periaj corect. În stadiul mai avansat, boala se numeşte parodontoză sau parodontită, iar gingiile şi osul sunt deja grav afectate. Dinţii se clatină, cad sau necesită extracţie. Cercetările au evidenţiat faptul că, netratate, bolile parodontale afectează întreaga sănătate a organismului.

Vizita la dentist trebuie să se facă de cel puţin două ori pe an, mai ales dacă există antecedente de boli ale gingiilor. Dacă nu ai consultat un medic de mai mult de 6 luni, o programare trebuie făcută imediat. Un medic stomatolog poate îndepărta placa şi tartrul din jurul inserţiei gingivale pe dinte. Controalele regulate şi igienizarea profesională pot duce la reversibilitatea procesului şi la prevenirea viitoarelor probleme ale gingiilor. Când apare o problemă la nivelul gingiilor, trebuie consultat medicul, altfel aceasta se poate înrăutăţi.

Desigur, toate aceste consecinţe pot fi evitate sau după caz, tratate. Trebuie doar să învăţam să înţlegem mai bine ce este important pentru noi. Zâmbetul perfect are prioritate!

Filed Under: Sanatate Orala

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2021 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in