• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Sanatatea Copilului / Conjunctivita în copilărie

Conjunctivita în copilărie

16 ianuarie 2019 by mburlea

În zilele noastre, conjunctivita este un subiect mai degrabă complicat. O gamă mare de medicamente creează iluzia că este o boală „obişnuită”, care poate fi tratată cu picături de ochi prescrise de un farmacist. Conjunctivita durează de obicei câteva zile sau chiar săptămâni şi numai rareori ea nu reapare. Părinţii ar trebui să fie familiarizaţi aşa cum trebuie cu această boală pentru a găsi răspunsurile potrivite pentru întrebările care se ridică şi pentru a-şi ajuta copiii să se refacă în mod eficient.

Ce este conjunctivita?

Aceasta este prima întrebare ce trebuie pusă. Totuşi, părinţii întreabă deseori „Cum să o tratăm?” mai întâi, fără a înţelege pe deplin boala. Conjunctivita este o inflamaţie a stratului cel mai din afară al ochiului denumit conjunctivă. Lacrimile protejează conjunctiva de bacterii şi substanţe iritante, dar această barieră nu opune rezistenţă în totalitate. Inflamaţia conjunctivei este provocată, de obicei, de viruşi şi bacterii (conjunctivită infecţioasă), alergeni, în special polen şi particule minuscule de praf (conjunctivită alergică), substanţe iritante, cum ar fi apa clorinată sau şamponul.

Care sunt simptomele conjunctivitei?

„Roşeaţa ochilor apare când inflamaţia se răspândeşte în vasele de sânge mici din conjunctivă”Se instalează subit: un copil se trezeşte dimineaţa fără să poată deschide ochii. Simptomele principale sunt înroşirea ochilor şi lăcrimarea. Roşeaţa ochilor (cunoscută şi sub denumirea de ochi roşii) apare când inflamaţia se răspândeşte în vasele de sânge mici din conjunctivă. Ochii încep să lăcrimeze, din moment ce inflamaţia determină glandele lacrimare să devină hiperactive. Un simptom destul de special este sensibilitatea crescută a ochilor la lumină. Alte indicii: secreţii oculare de culoare verde sau albă şi mâncărime a ochilor.

Conjunctivita infecţioasă mai este caracterizată prin senzaţia de arsură, senzaţia de nisip în ochi şi un înveliş lipicios al ochilor (în special dimineaţa). În cazul conjunctivitei alergice, ambii ochi sunt afectaţi din moment ce alergenul are acţiune asupra întregului organism. Acest gen de conjunctivită este însoţit de alte simptome alergice, cum ar fi nas care curge sau nas înfundat. Conjunctivita alergică are legătură cu o substanţă alergică şi poate depinde de perioada anului. Dacă o persoană este alergică la factorii alergeni din gospodărie (particule minuscule de praf, animale de companie, blănuri) este foarte probabil ca simptomele să reapară constant şi să fie mai intense dimineaţa.

Este necesar să merg la mediul de familie?

Medicul de familie diagnostichează conjunctivita şi cauzele sale şi prescrie tratament medical pe baza simptomelor şi a examinării ochilor. O analiză clinică a secreţiilor oculare poate fi efectuată pentru a stabili factorul declanşator al bolii. Pe baza analizei, se alocă tratament medical adecvat. În cazul simptomelor puternice, medicul de familie poate decide că este necesar să consultaţi oftalmologul. Un oftalmolog stabileşte dacă simptomele indică existenţa conjunctivitei sau a altei boli, mai periculoase, cum ar fi glaucom acut, cheratită sau irită. Din acest motiv, este nevoie să consultaţi un medic pentru a nu afecta sănătatea copilului.

Cum se tratează conjunctivita?

Metoda de tratament depinde de factorii declanşatori ai conjunctivitei: fie că sunt bacterii, viruşi, reacţii alergice sau substanţe iritante. Simptomele conjunctivitei infecţioase virale dispar după 1-2 săptămâni, chiar dacă acestea rămân netratate. În asemenea cazuri, unii medici prescriu doze scăzute de antibiotice pentru a evita o infecţie bacteriană. Totuşi rareori este cazul, din moment ce nu influenţează prea mult recuperarea şi există un risc foarte scăzut de a apărea complicaţii. Cu toate acestea, dacă simptomele conjunctivitei sunt puternice şi au durat mai mult de 2 săptămâni, majorităţii persoanelor li se prescrie antibiotice. Dacă durerile severe de ochi, roşeaţa, sensibilitatea ochilor la lumină puternică (fotofobie) se menţin după două săptămâni şi apare pierderea vederii, ar trebui să consultaţi imediat medicul de familie.

Conjunctivita alergică este tratată cu medicamente contra alergiilor şi dispare când expunerea la alergeni este evitată. În plus faţă de aceasta, comprese reci asupra ochilor pot ajuta la reducerea simptomelor. Conjunctivita provocată de substanţe iritante nu necesită de obicei tratament şi dispare imediat ce se elimină cauza, dar uneori, când substanţa iritantă este un acid sau altă materie toxică, este necesar ajutor medical.

Conjunctivita poate fi evitată dacă sunt urmate nişte reguli simple. În primul rând, igiena corespunzătoare şi spălarea frecventă a mâinilor cu săpun şi apă fierbinte sunt foarte importante. În al doilea rând, ar trebui să schimbaţi feţele de pernă cât mai des posibil şi să nu împărţiţi prosoapele sau şervetele cu alţii. În timp ce vă puneţi picături în ochi, igiena mâinilor trebuie avută în vedere, iar picăturile de ochi pentru tratarea bolilor nu trebuie folosite pe ochi sănătoşi. Avertisment – este de o importanţă crucială să vă ţineţi mâinile cât mai departe posibil de ochi. Deşi conjunctivita poate dispărea fără tratament şi pare o boală obişnuită, nu trebuie să riscaţi sănătatea copilului prin efectuarea de experimente legate de alegerea tratamentului. Întâi trebuie să mergeţi la medic, care îşi va folosi cunoştinţele ca să trateze copilul şi va proteja unul din cele mai importante organe – ochiul.

Filed Under: Sanatatea Copilului

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in