Chisturile ovariene sunt obișnuite, iar majoritatea chisturilor sunt benigne, inofensive și dispar de la sine. În multe cazuri, femeile nu vor avea niciun simptom. Anumite chisturi ovariene vor cauza probleme precum sângerarea neregulată și dureri. Câteodată, la femeile cu vârsta peste 40 de ani, chistul ovarian va deveni canceros.
Ce este un chist ovarian?
Un chist ovarian este un umflătură umplută cu lichid ce se găseşte pe ovar sau în interiorul acestuia. Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne (necanceroase). Totuși, anumite chisturi sunt canceroase sau pot deveni canceroase în timp, deși este rar.
Acestea sunt diverse tipuri de chisturi ovariene, printre care se numără:
Chisturi ovariene funcționale (cele mai întâlnite). Acestea includ chisturile foliculare și chisturile corpului galben și sunt cel mai des întâlnite la femeile la vârsta fertilă.
- Chistul folicular se dezvoltă în unul din foliculii sau sacii în care se dezvoltă ovulele. Aceste chisturi se pot dezvolta în unul sau ambele ovare. Sunt foarte des întâlnite la femeile care primesc tratament pentru infertilitate și vor fi văzute la examinarea cu ultrasunete.
- Chisturile corpului galben se formează când corpul galben se umple cu lichid sau sânge. Corpul galben se dezvoltă dintr-un ovul nefecundat într-un ciclu reproductiv normal.
Chistul folicular și al corpului galben dispar de obicei de la sine după 1-2 luni. Pot ajunge la un diametru de 6 cm.
Chisturile dermoide. Chisturile dermoide se formează din celulele care își au originea în celulele ce produc ovulele în ovare. Acestea pot conține dinți, păr și os. Au tendința de a apărea la femeile mai tinere și de obicei se moștenesc în familie. Câteodată, chisturile dermoide se dezvoltă în ambele ovare. Pot ajunge la un diametru de 15 cm. Majoritatea chisturilor dermoide dispar de la sine în 2-3 luni.
Printre alte chisturi mai puțin obișnuite se numără:
- Chistadenoamele. Aceste chisturi pot creşte în afara ovarului şi câteodată pot fi foarte mari. De obicei sunt benigne, deşi unele pot fi canceroase
- Endometrioamele. Acestea sunt chisturi benigne care se dezvoltă la femeile care suferă de endometrioză
- Sindromul ovarelor polichistice (SOP). Femeile care suferă de SOP vor dezvolta adeseori chisturi benigne în ovare. Acestea fac parte din afecțiune și sunt benigne.
- Am simptomele?
De obicei nu există simptome, iar un chist ovarian este descoperit din întâmplare în timpul unei examinări pelvine. Dacă există simptome, aţi putea observa următoarele:
- Durere pelvină sau senzație de presiune. Durerea poate apărea și dispărea sau poate fi prezentă tot timpul
- Durere în timpul actului sexual
- Presiune pe vezică, făcându-vă să simțiți nevoia frecventă de urinare
- Presiune pe rect
- Interval neregulat al menstruației – sau pot fi mai abundente sau mai puțin abundente decât în mod normal
- O durere puternică, neașteptată în zona pelvină dacă chistul are o erupție
- Durere pelvină puternică dacă chistul s-a răsucit
Cum se tratează chisturile ovariene?
„Tratamentul pentru chist va depinde de tipul chistului, vârsta și simptomele dumneavoastră…”Dacă doctorul dumneavoastră suspectează că aveți chist ovarian, se poate efectua o examinare cu ultrasunete.Tratamentul pentru chist va depinde de tipul chistului, vârsta și simptomele dumneavoastră. Medicul specialist poate decide să repete examinarea cu ultrasunete după o lună, pentru a vedea dacă chistul a dispărut.
Câteodată este nevoie de operație pentru îndepărtarea chistului. Aceasta se poate face utilizând chirurgia laparoscopică (pentru chisturile mai mici) sau operația deschisă pentru chisturile mai mari.
Chirurgul va trimite chistul pentru analize în laborator pentru a elimina posibilitatea de cancer. În majoritatea cazurilor, dacă nu este cancer, ovarul se va menține, dar, dacă există cancer, poate fi necesară îndepărtarea ovarului și a câtorva din organele pelvine. Aceste aspecte vor fi discutate cu dumneavoastră înainte de operație.