Borelioza este supranumită şi „boala cu 1000 de feţe” – simptomele acesteia, care afectează întregul organism, sunt asemănătoare multor alte boli, ceea ce o și face dificil de diagnosticat rapid. Printre bolile cu care este adesea confundată se numără:
1. Boli fizice – scleroza multiplă (SM), poliartrita reumatoidă (PR), tiroidita Hashimoto, sindromul Sjogren, fibromialgia (foto 1), paralizia Bell (foto 2), sindromul Guillain Barre, Parkinson (foto 3) etc.
2. Boli psihiatrice – psihoza, anxietatea, depresia, atacurile de panică, tulburările obsesiv-compulsive (TOC), sindromul AHDH (foto 4), autismul, dislexia, bipolaritatea etc.
Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la pacient la pacient, acest lucru înmulțind varietatea simptomelor. Diagnosticarea pe baza unui tablou unic de simptome, comun tuturor pacienţilor, este astfel și mai mult îngreunată.
Coinfecţii transmise tot prin mușcătura de căpușă
E de subliniat și faptul că există cazuri în care, prin mușcătura de căpușă, pe lângă Borrelia burgdorferi se pot transmite și alte coinfecții: babesia, erlychia, chlamydia pneumoniae, bartonella, EBV, CMV, toxoplasmoza, anaplasmoza, giardia, lamblia etc.
Toate aceste informații explică de ce mulți pacienți ajung să fie testați pentru boala Lyme după multe alte investigații fără rezultate. Dacă simptomele sunt aceleași ca în cazul poliartritei, sclerozei, fibromialgiei, psihozei, depresiei etc., confuzia este ușor de înțeles.
Abia în ultima vreme medicii recomandă pacienților cu simptomele comune altor boli și testul pentru depistarea Lyme (foto 5). Adesea, pacienții înșiși sunt reticenți, pentru că mulți nu își amintesc să fi fost mușcați de o căpușă sau fiindcă evenimentul s-a petrecut cu ani în urmă. Totuși, practica arată că mulți pacienți suspectați a suferi de poliartrită, spondilită, paralizii sau diverse boli psihiatrice au, de fapt, boala Lyme.