Angina pectorală (stenocardia) este o durere temporară în piept, provocată de ischemia miocardică, un rezultat al bolii cardiovasculare. În multe din ţările Uniunii Europene bolile cardiovasculare sunt una din cauzele principale ale decesului. Angina severă sau prelungită ne avertizează deseori asupra apariţiei infarctului miocardic (cunoscut şi ca atac de cord) –una dintre complicaţiile cele mai ameninţătoare pentru viaţă ale bolii cardiovasculare.
Ce provoacă simptomele anginei?
Ischemia este o boală circulatorie. Inima este un organ muscular ce pompează sânge şi necesită propria alimentare cu sânge. Inima primeşte sânge prin vasele de sânge înconjurătoare, denumite artere coronariene.
„Scăderea alimentării cu sânge a inimii înseamnă, prin urmare, că celulele inimii nu mai primesc în continuare o cantitate de oxigen adecvată. Lipsa de oxigen duce la simptomele anginei.”
Dacă lumenul arterei coronariene se îngustează (din cauza aterosclerozei sau a vasospasmului) sau se înfundă (din cauza formării de cheaguri), se produce o descreştere a fluxului sanguin prin arteră. Scăderea alimentării cu sânge a inimii înseamnă, prin urmare, că celulele inimii nu mai primesc în continuare o cantitate de oxigen adecvată. Lipsa de oxigen duce la simptomele anginei.
Este important de observat că simptomele anginei pot apărea atât la persoane în vârstă, cât şi la tineri, care erau înainte complet sănătoşi.
Tipuri de angină
Există două categorii principale de angină: stabilă şi instabilă.
Angina stabilă
În angina stabilă, bolnavii pot previziona deseori când vor avea simptome; simptomele sunt produse din nou cu fidelitate de factori ce provoacă efortul (de exemplu, urcatul rapid al scărilor până la etajul 2).
Principalul simptom al anginei stabile este durerea în mijlocul pieptului, descrisă deseori ca o strânsoare, o presiune puternică sau o durere zdrobitoare. Această durere apare deseori în spatele sternului şi se răspândeşte către braţ (deseori cel stâng), spate, maxilarul inferior, gâtul sau umerii. La unii bolnavi, durerea se răspândeşte la toate cele mai de sus, însă la alţii durerea nu se răspândeşte deloc. Angina este des întâlnită la persoanele ce suferă de boli asociate, de exemplu diabetul şi obezitatea.
Durerea este deseori însoţită de alte simptome ale anginei pectorale. Acestea includ dispnee, slăbiciune, ameţeală. Pot apărea şi greaţă şi vomitat.
În cazul anginei stabile, durerea nu durează niciodată mai mult de 10-15 minute. Durerea cedează dacă bolnavului i se dă nitroglicerină (un medicament care dilată arterele coronariene, refăcând astfel fluxul sanguin). Nitroglicerina se poate găsi deseori sub două forme: tablete sublinguale sau spray cu aerosoli. În ambele cazuri, medicamentul ajunge repede în sânge şi îşi face efectul, ameliorând durerea în câteva minute.
Angina instabilă
Angina instabilă se referă la simptomele anginei care se agravează brusc sau apar în situaţii neobişnuite. Poate însemna agravarea unei patologii aflate la bază (ateroscleroza) sau un semnal de avertizare pentru infarctul miocardic. Sindromul anginei instabile este deosebit de periculos şi solicită atenţie medicală urgentă. Îngrijirile medicale ar trebui căutate dacă aveţi:
• Simptomele anginei pentru prima dată.
• Dureri specifice anginei ce durează mai mult de 15-20 de minute.
• Angină care nu dispare după 5 minute de la aportul de nitroglicerină.
• Dureri specifice anginei care nu dispar după trei doze de nitroglicerină.
• Simptome ale anginei însoţite de un sentiment de moarte iminentă sau simptome ale anginei însoţite de afectarea conştienţei sau respiraţiei.
Înainte ca ambulanţa să sosească, continuaţi să luaţi nitroglicerină după instrucţiunile medicului. De asemenea, dacă aveţi la dispoziţie, luaţi şi 325 mg de aspirină. Medicamentul opreşte sângele să se coaguleze şi împiedică formarea unui cheag mare în artera coronariană afectată. Dacă este luată chiar de la începutul infarctului miocardic, aspirina poate avea un efect pozitiv.
Rămâneţi vigilent
Deşi rata bolii cardiovasculare în Europa creşte în fiecare an, rata mortalităţii scade. Aceasta se datorează în mare parte noilor metode de tratament şi diagnosticare. Totuşi, factorul cel mai important este creşterea vigilenţei asupra anginei a bolnavilor şi a rudelor lor.
Capacitatea de a detecta simptomele anginei şi semnele unui infarct miocardic din timp duce la salvarea de vieţi. Dacă bănuiţi că aveţi angină instabilă, atunci urmaţi sfaturile de mai sus.