• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Afectiuni / Anginei pectorala: Simptomele şi pericolele anginei pectorale

Anginei pectorala: Simptomele şi pericolele anginei pectorale

15 ianuarie 2019 by mburlea

Angina pectorală (stenocardia) este o durere temporară în piept, provocată de ischemia miocardică, un rezultat al bolii cardiovasculare. În multe din ţările Uniunii Europene bolile cardiovasculare sunt una din cauzele principale ale decesului. Angina severă sau prelungită ne avertizează deseori asupra apariţiei infarctului miocardic (cunoscut şi ca atac de cord) –una dintre complicaţiile cele mai ameninţătoare pentru viaţă ale bolii cardiovasculare.

Ce provoacă simptomele anginei?

Ischemia este o boală circulatorie. Inima este un organ muscular ce pompează sânge şi necesită propria alimentare cu sânge. Inima primeşte sânge prin vasele de sânge înconjurătoare, denumite artere coronariene.
„Scăderea alimentării cu sânge a inimii înseamnă, prin urmare, că celulele inimii nu mai primesc în continuare o cantitate de oxigen adecvată. Lipsa de oxigen duce la simptomele anginei.”
Dacă lumenul arterei coronariene se îngustează (din cauza aterosclerozei sau a vasospasmului) sau se înfundă (din cauza formării de cheaguri), se produce o descreştere a fluxului sanguin prin arteră. Scăderea alimentării cu sânge a inimii înseamnă, prin urmare, că celulele inimii nu mai primesc în continuare o cantitate de oxigen adecvată. Lipsa de oxigen duce la simptomele anginei.

Este important de observat că simptomele anginei pot apărea atât la persoane în vârstă, cât şi la tineri, care erau înainte complet sănătoşi.

Tipuri de angină

Există două categorii principale de angină: stabilă şi instabilă.

Angina stabilă

În angina stabilă, bolnavii pot previziona deseori când vor avea simptome; simptomele sunt produse din nou cu fidelitate de factori ce provoacă efortul (de exemplu, urcatul rapid al scărilor până la etajul 2).

Principalul simptom al anginei stabile este durerea în mijlocul pieptului, descrisă deseori ca o strânsoare, o presiune puternică sau o durere zdrobitoare. Această durere apare deseori în spatele sternului şi se răspândeşte către braţ (deseori cel stâng), spate, maxilarul inferior, gâtul sau umerii. La unii bolnavi, durerea se răspândeşte la toate cele mai de sus, însă la alţii durerea nu se răspândeşte deloc. Angina este des întâlnită la persoanele ce suferă de boli asociate, de exemplu diabetul şi obezitatea.

Durerea este deseori însoţită de alte simptome ale anginei pectorale. Acestea includ dispnee, slăbiciune, ameţeală. Pot apărea şi greaţă şi vomitat.

În cazul anginei stabile, durerea nu durează niciodată mai mult de 10-15 minute. Durerea cedează dacă bolnavului i se dă nitroglicerină (un medicament care dilată arterele coronariene, refăcând astfel fluxul sanguin). Nitroglicerina se poate găsi deseori sub două forme: tablete sublinguale sau spray cu aerosoli. În ambele cazuri, medicamentul ajunge repede în sânge şi îşi face efectul, ameliorând durerea în câteva minute.

Angina instabilă

Angina instabilă se referă la simptomele anginei care se agravează brusc sau apar în situaţii neobişnuite. Poate însemna agravarea unei patologii aflate la bază (ateroscleroza) sau un semnal de avertizare pentru infarctul miocardic. Sindromul anginei instabile este deosebit de periculos şi solicită atenţie medicală urgentă. Îngrijirile medicale ar trebui căutate dacă aveţi:
• Simptomele anginei pentru prima dată.
• Dureri specifice anginei ce durează mai mult de 15-20 de minute.
• Angină care nu dispare după 5 minute de la aportul de nitroglicerină.
• Dureri specifice anginei care nu dispar după trei doze de nitroglicerină.
• Simptome ale anginei însoţite de un sentiment de moarte iminentă sau simptome ale anginei însoţite de afectarea conştienţei sau respiraţiei.

Înainte ca ambulanţa să sosească, continuaţi să luaţi nitroglicerină după instrucţiunile medicului. De asemenea, dacă aveţi la dispoziţie, luaţi şi 325 mg de aspirină. Medicamentul opreşte sângele să se coaguleze şi împiedică formarea unui cheag mare în artera coronariană afectată. Dacă este luată chiar de la începutul infarctului miocardic, aspirina poate avea un efect pozitiv.

Rămâneţi vigilent

Deşi rata bolii cardiovasculare în Europa creşte în fiecare an, rata mortalităţii scade. Aceasta se datorează în mare parte noilor metode de tratament şi diagnosticare. Totuşi, factorul cel mai important este creşterea vigilenţei asupra anginei a bolnavilor şi a rudelor lor.

Capacitatea de a detecta simptomele anginei şi semnele unui infarct miocardic din timp duce la salvarea de vieţi. Dacă bănuiţi că aveţi angină instabilă, atunci urmaţi sfaturile de mai sus.

Filed Under: Afectiuni

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in