
Trigliceridele reprezinta depozitul de resurse energetice al organismului uman. Acestea se gasesc sub forma de grasimi, atat in tesutul adipos, cantitatea cea mai mare, dar si in celelalte tesuturi. Nivelul de trigliceride creste la nivel sangvin, atunci cand aportul caloric este mult mai mare decat ceea ce se consuma prin activitatile de zi cu zi, dar si din cauza unor factori ce tin de starea de sanatate a fiecaruia.
Excesul de trigliceride se stocheaza in tesutul adipos sub forma de grasimi, pentru a fi utilizate atunci cand organismul nu primeste suficiente calorii. Cand cantitatea de trigliceride se incadreaza in limitele normale, nu exista niciun risc pentru organism, din contra acestea contribuie la mentinerea unei stari optime a organismului. Hipertrigliceridemia (cresterea nivelului de trigliceride din sange), contribuie alaturi de cresterea tensiunii arteriale, obezitate si cresterea colesterolului rau, la un risc crescut pentru bolile cardiovasculare. In aceeasi masura creste si riscul unui atac vascular cerebral.
Valori normale
– nivel optim: < 150 mg/dl - nivel crescut: 150-400 mg/dl - nivel foarte crescut: >500mg/dl
Valori crescute ale trigliceridelor se intalnesc in:
– Sindrom nefrotic
– Hipotiroidie
– Diabet zaharat
– Pancreatita acuta
– Alcoolism
– Guta
– Sarcina
Valori scazute ale trigliceridelor se intalnesc in:
– Infectii cronice
– Neoplasme
– Hipertiroidie
Cea mai eficienta, dar si la indemana solutie pentru reducerea trigliceridelor consta in adoptarea unei diete sanatoase, din care grasimile nesanatoase sa fie complet eliminate. De asemenea, si sportul ajuta la reducerea trigliceridelor din sange. In unele cazuri, adoptarea unui stil de viata sanatos nu este suficienta, iar atunci medicul va prescrie un tratament medicamentos.