• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Afectiuni / Afecţiunile digestive în perioada postului. Sfaturile medicului gastroenterolog Elena Ciupercă

Afecţiunile digestive în perioada postului. Sfaturile medicului gastroenterolog Elena Ciupercă

4 mai 2018 by mburlea

Postul înseamnă renunţarea la proteinele şi grăsimile de origine animală şi excluderea băuturilor alcoolice, asta dacă ne referim strict la dietă. Postul Crăciunului permite frecvent consumul de peşte, fiind astfel mai puţin restrictiv.

Cel mai important aspect atunci când ţinem post este să păstram proporţia corectă între principiile nutritive, nu doar să excludem produsele de origine animală. Întrucât carnea, lactatele şi ouăle sunt principalele surse de proteine în dietă, pe perioada postului acestea trebuie substituite cu produse vegetale bogate în proteine, aşa cum sunt leguminoasele (fasole, linte , mazăre, naut, soia), nuciferele şi semintele.

Pentru a substitui grăsimile animale putem apela la măsline, avocado, nuci, alune, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, palmier sau cocos’’, spune medicul gastroenterolog Elena Ciupercă.

Dieta în perioada postului este bogată în fibre, iar acestea  provin din fructe (mere, pere, gutui, struguri, prune),  legume (vinete, broccoli, conopidă, ardei, salată, rosii, dovlecei, păstăi, mazăre, varză ) şi  cereale. Persoanele cu sindrom de intestin iritabil pot acuza o exacerbare a simptomelor de tipul balonării, crampelor abdominale, scaunelor diareice în perioada de post, iar asta din cauza fermentaţiei intestinale a fibrelor din dietă.

“De cealaltă parte, persoanele cu constipaţie cronică pot avea o ameliorare a tranzitului, cu condiţia să consume cantităţi suficiente de lichide.Postul se adresează de principiu persoanelor fără probleme semnificative de sănătate. Persoanele cu boli cornice, care impun o dietă restrictivă, pot să nu tolereze restricţiile alimentare suplimentare’’, adaugă specialistul.

Litiaza biliară şi boala de reflux gastroesofagian

În plus, persoanele cu o stare de nutriţie precară, ca urmare a unor stări de boală, necesită un aport proteic caloric crescut . De aceea, nu se recomandă respectarea riguroasă a postului. În aceasta categorie intră persoanele cu tulburări de digestie şi absorbţie din cauza inflamaţiei intestinale (boala celiacă sau boala Crohn) , din cauza unor intervenţii chirurgicale (rezecţii intestinale extinse sau rezecţie gastrică) sau în insuficienţa pancreatică exocrină (de exemplu în cadrul pancreatitei cronice)’’, susţine Dr. Elena Ciupercă.

Pacienţii cu litiază biliară (piatră sau pietre în colecist sau pe căile biliare) trebuie să evite excesul de grăsimi vegetale, aşa cum îl evită pe cel de grăsimi animale, întrucât şi grăsimile vegetale pot declanşa o colică biliară.

De asemenea, persoanele cu boală de reflux gastroesofagian trebuie să evite alimentele condimentate, iuţi sau acre, băuturile carbogazoase şi mesele de volum mare. Este de preferat să aibă mese frecvente, dar de volum mic.

”Pacienţii cu boală hepatică cronică (medicamentoasă, alcoolică, virală, autoimună etc), cu funcţie hepatică menţinută, nu necesită recomandări speciale în perioada postului. Atunci când funcţia hepatică este alterată ( în ciroza hepatică decompensată) aceasta implică o reducere a proceselor hepatice de sinteză a proteinelor şi alterarea stării de nutriţie.

Se recomandă adesea o dietă săracă în sare şi un aport suficient protein-caloric, însa se prefera ca sursa proteinelor din dietă să fie reprezentată de vegetale şi produse lactate, acest tip de proteine fiind mai puţin amoniogene şi având risc mai mic de a exacerba manifestările de encefalopatie hepatică’’, mai spune medicul gastroenterology Elena Ciupercă.

Restricţia privind alcoolul în perioada postului nu poate fi decât benefică la pacienţii cu boli hepatice sau pancreatice cronice, acesta fiind responsabil de progresia bolii şi apariţia complicaţiilor .

Filed Under: Afectiuni, Interviu, Tratamente Tagged With: afectiuni digestive, interviu, litiaza biliara, reflux gastroesofagian, simtome

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in