• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Medicina Romaneasca

noutati, sfaturi si interviuri cu medicii romani

  • Tratamente
  • Stiri Medicale
  • Afectiuni
  • Interviu
  • Interes Public
  • Medicamente
  • Sanatate
  • Dictionar Afectiuni
Home / Sanatate Orala / 12 obiceiuri gresite care ne deteriorează dinţii

12 obiceiuri gresite care ne deteriorează dinţii

15 ianuarie 2019 by mburlea

Puţini dintre noi aşteptăm cu bucurie să mergem la dentist, iar pentru mulţi dintre noi, gândul de a ne plomba o carie sau a fi supuşi unor lucrări stomatologice mai complicate ne umple de frică. Până la un anumit punct, sănătatea noastră dentară depinde de moştenirea genetică, însă şi obiceiurile zilnice joacă un rol important. Citiţi mai departe pentru a descoperi 12 sfaturi pentru o sănătate dentară mai bună.

„Până la un anumit punct, sănătatea noastră dentară depinde de moştenirea genetică, însă şi obiceiurile zilnice joacă un rol important.”1. Nu sugeţi bomboane sau caramele. Caramelele conţin de obicei zahăr, care stimulează secreţia de acizi în salivă. Aceşti acizi au drept rol să descompună carbohidraţii. Totuşi, dacă rămân în gură prea mult timp, pot deteriora smalţul dentar. Acest mediu acid dăunător se menţine ore în şir după ce aţi supt bomboane sau până vă periaţi dinţii. Dacă trebuie neapărat să sugeţi bomboane, alegeţi unele care conţin xilitol. Acesta este un substituent natural al zahărului, extras din coaja de mesteacăn. Xilitolul este recunoscut pentru proprietăţile sale antibacteriene şi se crede că previne formarea plăcii în interiorul gurii.

2. Evitaţi jeleurile şi chipsurile. Jeleurile cu zahăr şi chipsurile tind să se lipească de dinţi şi să rămână în zimţii molarilor mult timp după ce l-aţi mâncat pe ultimul. Deci, în cazul în care nu vă spălaţi dinţii cu mare atenţie după consumul de jeleuri sau chipsuri, mai bine găsiţi de mâncare ceva mai prietenos cu dinţii.

3. Nu mâncaţi cuburi de gheaţă. În mod special copiii adoră să mănânce cuburile de gheaţă dintr-o băutură. Poate părea un obicei inofensiv, dar din cauză că gheaţa este foarte tare, riscul este să vă ciobiţi dinţii.

4. Limitaţi aportul de băuturi energizante, băuturi acidulate, suc şi alcool. Unele dintre aceste băuturi par mai sănătoase decât altele, dar toate deteriorează dinţii. Toate conţin zahăr care vă îmbracă dinţii şi încurajează formarea plăcii.

5. Luaţi mese regulate în loc să luaţi gustări sau să mâncaţi toată ziua. Dacă ţineţi mâncare în gură pentru o mare parte din zi, acizii necesari pentru digerarea acesteia au mai mult timp să acţioneze asupra dinţilor. Încercaţi să luaţi mese regulate şi să vă spălaţi pe dinţi după aceea pentru a menţine gura curată. Dacă trebuie să luaţi gustări, încercaţi să evitaţi alimentele ce conţin zahăr şi fructele uscate.

6. Renunţaţi la fumat. Fumatul nu este nociv numai pentru sănătate, dar este dăunător şi pentru sănătatea orală. Fumatul poate îmbolnăvi gingiile şi chiar genera cancer oral.

7. Nu lăsaţi copilul în pat cu biberonul noaptea. Când daţi copilului un biberon de lapte cald sau suc chiar înainte de culcare, dinţii lor de lapte proaspăt crescuţi sunt supuşi mediului acid dăunător care apare ca urmare a digestiei carbohidraţilor, pe tot parcursul nopţii.

8. Protejaţi-vă dinţii prin folosirea unei protecţii pentru dinţi când faceţi sport. Dacă boxaţi, jucaţi rugby, hochei sau orice alt sport care pot fi periculoase pentru dinţi, ar trebui să purtaţi o protecţie dentară. În cazul unei accidentări, dinţii se pot slăbi, se pot ciobi sau chiar pot cădea cu totul. Persoanele ai căror dinţi superiori ies în exterior mai mult decât este normal au o probabilitate mai crescută de a-şi deteriora dinţii din faţă, în cazul în care cad sau se lovesc. Dacă aveţi această anomalie şi este severă, s-ar putea să fie nevoie să mergeţi la dentist pentru a crea o protecţie dentară specială pentru dumneavoastră, deoarece una cumpărată de-a gata s-ar putea să nu vi se potrivească.

9. Dacă scrâşniţi sau încleştaţi dinţii, folosiţi şi noaptea o protecţie dentară. Multe persoane scrâşnesc din dinţi sau îi încleştează noaptea. Acest lucru este cel mai probabil să se petreacă în perioade de stres maxim. Se consideră că păstrăm circa 30 de procente din stres în maxilar, dar cum acest lucru se întâmplă noaptea nu suntem conştienţi de el. Scrâşnitul sau încleştatul dinţilor poate duce la tocirea dinţilor din faţă. Mulţi stomatologi recomandă acum un tip de protecţie dentară făcut special pentru a se potrivi dinţilor dumneavoastră. Scrâşnitul sau încleştatul dinţilor pot provoca, de asemenea, dureri de cap matinale şi durere în muşchii din faţa gâtului.

10. Curăţaţi-vă dinţii cu aţă dentară de două ori pe zi pentru a împiedica formarea cariilor la marginea dinţilor.

11. Gândiţi-vă de două ori înainte de vă face un piercing în limbă. Piercingurile din metal vă pot deteriora gingiile şi provoca boala acestora.

12. Folosiţi o periuţă de dinţi de mărimea potrivită. Asiguraţi-vă că periuţa de dinţi nu este prea mare pentru gura dumneavoastră. În cazul în care capul periuţei de dinţi este prea mare pentru gura dumneavoastră, poate fi greu să ajungă la măselele de minte şi să le cureţe eficient.

Filed Under: Sanatate Orala

Reader Interactions

Primary Sidebar

INTERVIU

Cum se tratează corect sinuzita. Sfatul Prof. Dr. Codruţ Sarafoleanu şeful Secţiei ORL a Spitalului „Sfânta Maria“

Cum să ne protejăm de GRIPĂ şi cum să ne TRATĂM la nevoie. SFATURI de la medicul Vasi Rădulescu

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Creierul nu iubește grăsimea, tutunul și alcoolul, dar îi place …

Prof. Dafin Mureşanu: „Numărul traumatismelor cranio-cerebrale este în creştere în România“

Dr. Pamir, neurochirurg: „Durerea este cel mai important simptom. Dacă este persistentă, zilnică şi apare dimineaţa trebuie să dea de gândit“

Cautare

Anunturi INTERES PUBLIC

O echipă de televiziune a filmat în Italia: Medicii vor ca toată lumea să vadă cum arată lupta cu coronavirusul: E APOCALISPA – VIDEO

STUDIU COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăieşte 30 de minute în aer şi rezistă 4 zile pe suprafeţe

Cele mai bune SFATURI impotriva coronavirusului, explicate de profesorul Adrian Streinu Cercel. Cum ne spălăm corect pe mâini, cel mai important detaliu

Peste 15% dintre medicamente sunt false! Alertă a Organizației Mondiale a Sănătății

ALARMANT! Ceaiurile şi alte produse din PLANTE pe care mulţi români le cumpără sunt aproape 100% FALSE, iar unele conţin şi substante extrem de PERICULOASE

MEDICUL DE FAMILIE

Criterii de clasificare a hormonilor

Ce sunt glandele endocrine ?

Ce sunt hormonii ?

Cum putem ajuta la regenerarea creierului?

Alăptarea. Care sunt problemele frecvente cu care se confruntă proaspetele mămici

STIRI MEDICALE

Riscul de formare a cheagurilor de sânge poate fi redus printr-un nou dispozitiv special asemănător unui ceas

Prof. dr. Dragoş Vinereanu: „Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut“

Infecţia misterioasă şi molipsitoare care se răspândeşte la nivel mondial

Hormonul care prelungeşte viaţa. Cum poţi să-l stimulezi

Alerta in spitale! Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice.

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis; se lucrează la un registru naţional

Premieră în România: primul transplant cu celule stem pentru tratarea autismului

Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

Inovatie medicala: o valva artificiala a inimii care creste si se regenereaza singura, avand potentialul de a salva nenumarate vieti

Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea eliminarea grasimilor trans in urmatorii 5 ani

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in